Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Azerbajdžanský vojenský útok si vyžiadal desiatky mŕtvych, Karabach pristúpil na prímerie

Útok Azerbajdžanu zasiahol aj civilné oblasti.
Útok Azerbajdžanu zasiahol aj civilné oblasti. (Zdroj: SITA/AP Photo/Siranush Sargsyan, Defense Ministry of Azerbaijan via AP, )

BAKU - V kaukazskom regióne Náhorný Karabach Azerbajdžan pokračuje v ofenzíve a opäť hovorí o „protiteroristickej“ operácii. Podľa arménskych informácií pri útokoch zahynulo 27 ľudí. Bývalý šéf kabinetu neuznanej karabašskej republiky Ruben Vardanjan agentúre Reuters povedal, že o život prišlo dokonca takmer 100 ľudí a zranených sú stovky. Eskaláciu v Náhornom Karabachu označil za vojnu.

Aktualizované 13:16: Arménsky premiér Nikol Pašinjan v stredu uviedol, že Jerevan sa nepodieľal na príprave dohody o prímerí medzi Azerbajdžanom a arménskymi separatistami v Náhornom Karabachu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Arménsko sa nepodieľalo na príprave textu vyhlásenia o prímerí v Náhornom Karabachu za sprostredkovania ruských mierových síl," povedal Pašinjan. Zároveň zopakoval, že Arménsko nemá v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach svojich vojakov. Dodal, že je "veľmi dôležité", aby sa prímerie dodržalo.

Aktualizované 12:26: Americkí vojaci dnes dokončia spoločné armádne cvičenia s arménskymi silami v Arménsku, ako sa plánovalo. Eskalácia napätia v Náhornom Karabachu, kde v utorok Azerbajdžan zahájil vojenskú operáciu, manévre neovplyvnila, oznámil podľa agentúry Reuters nemenovaný hovorca americkej armády.

Na desaťdňovom cvičení Eagle Partner 2023 s účasťou 85 Američanov a 175 Arménov sa situácia v Náhornom Karabachu nijako neodrazila. "Vedeli sme, že (Azerbajdžanci) podnikajú operácie, ale nevyhodnotili sme to ako riziko pre našich vojakov, takže zostali počas cvičenia," povedal americký armádny hovorca.

Spoločné cvičenie začalo v Arménsku 11. septembra. Podľa predchádzajúcich správ sa konalo vo výcvikových strediskách Zar a Armavir neďaleko Jerevana.

Aktualizované 11:25: Úrady Náhorného Karabachu pristúpili na návrh ruských mierových síl v regióne ohľadom prímeria, ktoré má ukončiť boje s Azerbajdžanom. Informuje o tom stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe alebo agentúra Reuters s odvolaním sa na informačné centrum medzinárodne neuznanej separatistickej republiky. Vyhlásenie centra tiež hovorí o úplnom odzbrojení karabašskej armády a stiahnutí ťažkej techniky z Náhorného Karabachu, píše BBC. 

Boje pokračujú aj v stredu

Napriek medzinárodným výzvam na ukončenie násilia v Náhornom Karabachu Azerbajdžan v stredu pokračoval vo vojenskej operácii v regióne konfliktu. Azerbajdžanské ministerstvo obrany uviedlo, že "protiteroristické opatrenia", ktoré sa začali v utorok, úspešne pokračujú. Bojové pozície, vojenské vozidlá, delostrelecké a protilietadlové raketové inštalácie a ďalšie vojenské vybavenie boli "neutralizované," pokračuje vyhlásenie. Informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 573 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Zasiahnuté boli zrejme aj civilné zariadenia. Podľa komisára pre ľudské práva pre medzinárodne neuznanú Republiku Náhorný Karabach Geghama Stepanyana včera zahynulo 27 ľudí a viac ako 200 bolo zranených. Sporný región leží na území Azerbajdžanu, ale je prevažne obývaný etnickými Arménmi.  Ombudsman medzinárodne neuznávanej karabašskej republiky Gegham Stepanjan neskôr uviedol, že zo 16 lokalít v Náhornom Karabachu bolo evakuovaných približne 7000 ľudí.

K opakovaným stretom tam dochádzalo od 90. rokov 20. storočia Arménska tlačová agentúra Armenpress uviedla, že pri útokoch bola zasiahnutá aj civilná infraštruktúra. „Jednotky obranných síl poskytujú ozbrojeným silám Azerbajdžanu tvrdý odpor prostredníctvom obranných akcií a spôsobujú nepriateľovi straty,“ uviedlo ministerstvo obrany Náhorného Karabachu.

Vzhľadom na obnovenú eskaláciu násilia bol generálny tajomník OSN Antonio Guterres „extrémne znepokojený“. Vyzval na okamžité zastavenie nepriateľských akcií a prístup k humanitárnej pomoci. Guterres označil situáciu civilného obyvateľstva za znepokojujúcu, na ukončenie bojov vyzval aj nemecký kancelár Olaf Scholz. "Som presvedčený, že obnovené vojenské aktivity povedú do slepej uličky," povedal Scholz na všeobecnej diskusii OSN v New Yorku. "Musia skončiť."

Ponuky na sprostredkovanie

Ponuky na sprostredkovanie z Iránu a Talianska, rovnaká výzva prišla aj z Ruska. "Vzhľadom na rýchlu eskaláciu ozbrojeného konfliktu v Náhornom Karabachu vyzývame strany konfliktu, aby okamžite ukončili krviprelievanie, zastavili nepriateľstvo a vyhli sa obetiam medzi civilným obyvateľstvom," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. Informovala o tom tlačová agentúra Tass. Rusko je považované za ochrannú mocnosť Arménska.

Na štvrtok v New Yorku zvolali mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, informovali diplomatické kruhy. Arménsko predtým požiadalo výbor o pomoc. Na okraji Valného zhromaždenia OSN sa taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani stretol oddelene aj so svojimi kolegami z Azerbajdžanu a Arménska a podľa vyhlásenia ponúkol taliansku mediáciu.

Ako sprostredkovateľ sa ponúkol aj Irán, Azerbajdžan vyzýva na kapituláciu arménskeho vedenia. Azerbajdžan uviedol ako podmienku ukončenia súčasnej vojenskej operácie zloženie zbraní a abdikáciu arménskeho vedenia v regióne. Azerbajdžan podporuje jeho ochranná mocnosť Turecko. Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že azerbajdžanská vláda prijala na svojom území „opatrenia, ktoré považovala za nevyhnutné z dôvodu legitímnych a opodstatnených obáv“.

Viac o téme: VojnaAzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu