Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Smrtiaca baktéria vo vode: Muž zomrel po kúpaní sa v mori! Stačila jediná malá otvorená ranka na tele

Baktéria Vibrio vulnificus
Baktéria Vibrio vulnificus (Zdroj: Getty Images)

ROSTOCK - Muž (73) v Nemecku zomrel po kúpaní v mori. Príčinou boli takzvané nebezpečné choroboplodné zárodky. Tie sa môžu objaviť, keď je teplota vody vyššia ako 20 stupňov.

Ako v utorok oznámil Štátny úrad zdravotníctva a sociálnych vecí (LAGuS) v Rostocku, v tejto kúpacej sezóne bolo v Baltskom mori po prvýkrát hlásené úmrtie v dôsledku infekcie baktériou Vibrio. Anja Neutzlingová, hovorkyňa úradu, pre „Bild“ vysvetlila: „74-ročný dovolenkár zomrel v dôsledku tejto infekcie, ktorú získal po kúpaní v Baltskom mori.“ Dôchodca mal zrejme otvorené rany a trpel predchádzajúcimi chorobami. O presnej lokalite kúpania ani o predchádzajúcich ochoreniach muža úrad bližšie informácie neposkytol.

archívne video

V Nitre dezinfikovali polikliniky proti baktériám a vírusom

Ohrození sú najmä starší ľudia, ktorí majú určité rizikové faktory, ako sú chronické ochorenia alebo oslabený imunitný systém. Odporúčanie znie: „Ak kúpajúci patria do týchto rizikových skupín a majú poranenia kože, je potrebné sa vyhnúť kontaktu s morskou alebo brakickou vodou.“ Takéto zárodky sa môžu objaviť pri teplote vody 20 stupňov Celzia a viac. "Dokonca aj teraz sú vibriá vo vode stále prítomné vo veľkom počte a predstavujú potenciálne nebezpečenstvo," povedala Neutzlingová pre Bild.

Ak sa dostanú do tela cez poranenia kože, môžu spôsobiť vážne infekcie rany a dokonca smrteľnú sepsu (otravu krvi). Konzumácia kontaminovaných morských plodov môže tiež viesť k infekcii.

Viac o téme: SmrťKúpanieBaktériaInfekciaNemeckoVibrio vulnificus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu