Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opätovné prerokovanie dohody o brexite je podľa Sunaka vylúčené

Rishi Sunak Zobraziť galériu (3)
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/Liam McBurney/Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak vylúčil opätovné prerokovanie obchodnej dohody s Európskou úniou (EÚ) po brexite po tom, ako predseda opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer prisľúbil, že sa bude usilovať o jej zlepšenie. Kancelária premiéra v pondelok uviedla, že otvorenie rokovaní je vylúčené a Sunak sa bude namiesto toho usilovať o maximalizáciu príležitostí v rámci platnej dohody.

 Líder labouristov vyhlásil, že ak jeho strana vyhrá nadchádzajúce parlamentné voľby, bude sa usilovať o prehĺbenie obchodných väzieb s EÚ. Dohodu o brexite, ktorú podpísal bývalý premiér Boris Johnson, čaká v roku 2025 prvé preskúmanie.

Opätovné prerokovanie dohody o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

"Nechceme nijakým spôsobom, v žiadnej podobe ani forme znovu prehodnocovať minulosť alebo ju otvárať," uviedol premiérov hovorca. Vláda berie na vedomie, že v zmysle zákona musí dohodu v stanovenom termíne preskúmať, sedem rokov po referende o brexite však nemá záujem znova otvárať spory z minulosti, dodal.Starmer uviedol, že verí v možnosť vyrokovania oveľa lepšej dohody, pričom zdôraznil, že návrat k colnej únii a spoločnému trhu s európskym blokom považujú labouristi za vylúčený.

Sunak odmieta rokovania o novej obchodnej dohode s Európskou úniou

Britský premiér Rishi Sunak v pondelok odmietol rokovať o novej dohode o obchode a spolupráci s Európskou úniou. Reagoval tak na vyhlásenia lídra opozičnej Labouristickej strany Keira Starmera, ktorý sľubuje vyjednať lepšiu pobrexitovú dohodu, ako je tá z roku 2020. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a PA Media.Sunak sa chce podľa vyjadrenia svojho úradu "sústrediť na čo najlepšie využitie aktuálnej dohody".

Nový premiér Veľkej Británie Rishi Sunak.
Zobraziť galériu (3)
Nový premiér Veľkej Británie Rishi Sunak.  (Zdroj: SITA/AP/Aberto Pezzali)

Líder britských labouristov Keir Starmer naopak sľubuje, že ak jeho strana vyhrá najbližšie parlamentné voľby, zlepší obchodné vzťahy s Európskou úniou. V rozhovore pre britský denník Financial Times povedal, že aktuálna dohoda krajinu "príliš obmedzuje" a labouristi "vyjednajú pre Spojené kráľovstvo omnoho lepšiu dohodu". Odmieta však opätovný vstup Británie do colnej únie a na jednotný trh EÚ. Opozičný líder bol v čase referenda o vystúpení Británie z EÚ za zotrvanie svojej krajiny v európskom spoločenstve.

Starmer sa má v utorok stretnúť s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, s ktorým bude pravdepodobne riešiť pobrexitové vzťahy Británie a Európskej únie.Dohodu o obchode a spolupráci po brexite podpísal za Britániu v roku 2020 vtedajší premiér Boris Johnson. Dohodu majú obe strany spoločne prehodnocovať v päťročných intervaloch, prvýkrát to bude v roku 2025.
 

Viac o téme: PrerokovanieVeľká BritániaBrexitRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu