Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Američania stratili najdrahšiu stíhačku na svete: Situácia je vážna! Armáda prosí o pomoc s jej hľadaním

Stíhačka model F-35B Lightning II, po ktorej pátra americká armáda
Stíhačka model F-35B Lightning II, po ktorej pátra americká armáda (Zdroj: Twitter/Húrin)

JUŽNÁ KAROLÍNA – Námorné sily Spojených štátov amerických sa postarali o bizár, ktorý obletel celý svet. Počas letu jedného zo svojich bojových lietadiel došlo k problému a pilot sa musel katapultovať. Stíhačka sa potom z radarov stratila. Situácia je viac ako vážna. Armáda sa dokonca obrátila s prosbou o pomoc aj na širokú verejnosť.

archívne video

Heger na summite EÚ o slovenských stíhačkách a munícii pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V nedeľu popoludní 17. augusta bol pilot americkej námornej pechoty nútený katapultovať sa zo stíhačky F-35B Lightning II niekde nad Južnou Karolínou. Ako informuje britský The Guardian, v tejto oblasti stratila armáda údaje o polohe svojho bojového lietadla. Americkí vojenskí predstavitelia dokonca požiadali širokú verejnosť, aby sa podieľala na pátracej akcii.

Pátranie po nezvestnom lietadle zúžila americká armáda na oblasť v okolí dvoch jazier blízko North Charlestonu. Podľa dostupných informácii mal pilot opustiť stíhačku o 14:00 miestneho času. "Následne sa mu podarilo pristáť na základni North Charleston, aj keď v zlom zdravotnom stave. Musel byť prevezený do miestnej nemocnice, kde ho už stabilizovali," uviedla majorka Melanie Salinasová. Meno pilota armáda nezverejnila.  

Úrady to nevedia pochopiť 

Vrchná seržantka vojenskej základne v Charlestone Heather Stantonová uviedla, že spomínané jazerá Moultrie a Marion, kde sa sústredilo pátranie, ležia severne od vojenskej základne. Miestnej samospráve sa táto situácia zdá doslova komická: "Ako do pekla sa dá stratiť F-35? Ako je možné, že tu absentuje sledovacie zariadenie a my žiadame verejnosť, či by nám nemohla pomôcť v pátraní?" vyjadrila sa pohoršene miestna kongresmanka Nancy Maceová. 

V súčasnej dobe prebieha okrem pátrania po vraku stíhačky aj vyšetrovanie situácie, kedy sa pilot musel podľa svojich slov katapultovať. Stíhačka F-35B Lightning II, ako aj nemenovaný pilot, boli súčasťou 501. výcvikovej letky námorných stíhačiek v Beauforte. Bojové lietadlo patrilo k najmodernejším kúskom výbavy námorného letectva USA. Cena za jeden kus sa pohybuje od 136 miliónov dolárov (128 miliónov eur). 


 

Viac o téme: StíhačkaArmádaUSAMarionPátracia akciaNorth CharlestonF-35B Lightning IIJužná karolínaMoultrie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu