Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tragédia v Amazónii: Zrútilo sa lietadlo s turistami, všetci sú mŕtvi

(Zdroj: Twitter/The UnderLine)

MANAUS - V brazílskej Amazonii sa v sobotu zrútilo civilné lietadlo s turistami, pri nehode zomrelo 12 cestujúcich a dvaja členovia posádky, oznámili miestne úrady. Nešťastie sa stalo v provincii Barcelos asi 400 kilometrov severozápadne od mesta Manaus, metropoly brazílskeho štátu Amazonas. Podľa svedkov citovaných brazílskymi médiami nezvládol lietadlo v zlom počasí pri pristátí dobrzdiť.

"Hlboko ľutujem smrť 12 cestujúcich a dvoch členov posádky, ktorí sa stali obeťami sobotňajšej leteckej katastrofy v Barcelose," uviedol guvernér štátu Amazonas Wilson Lima.Starosta Barcelosu Edson de Paula Rodrigues Mendes podľa brazílskeho vydania stanice CNN povedal, že haváriu stredne veľkého lietadla nikto neprežil. Turisti cestovali do oblasti za účelom rekreačného rybolovu. Server G1 uviedol, že všetci cestujúci boli Brazílčania.

Stroj Embraer EMB-110 Bandeirante, ktorý slúžil ako letecké taxi, odštartoval z Manausu a zrútil sa za silného dažďa pri pristátí v Barcelose. Oblasť sa nachádza v blízkosti niekoľkých národných parkov a je vyhľadávaným turistickým cieľom.Pád lietadla podľa CNN potvrdil brazílsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd. Web G1 s odvolaním sa na svedkov uviedol, že sa lietadlo pokúšalo pristáť, avšak pristávacia dráha bola vzhľadom na jeho rýchlosť príliš krátka. Krátko predtým sa s ohľadom na počasie rozhodli dve iné lietadlá v Barcelose nepristáť.

Podľa úradov bol stroj vo vyhovujúcom technickom stave. Spoločnosť Manaus Aerotáxi uviedla, že mal všetky potrebné povolenia a technické prehliadky. "Urobíme všetko pre objasnenie všetkých podrobností tejto nehody," uviedla vo vyhlásení prepravná firma.Brazílske letectvo vyslalo do Barcelosu tím, aby zhromaždil informácie a uchoval dôkazy, ktoré by mohli byť použité pri vyšetrovaní nehody, uviedla s odvolaním sa na oznámenie letectva agentúra AP.

Viac o téme: LietadloZrútenieLetecké nešťastieBrazíliaAmazónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu