Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNE Najlepšie stíhačky sveta budeme mať na hraniciach! Česi kúpia americké F-35

F-35 Zobraziť galériu (3)
F-35 (Zdroj: TASR/AP/Michel Euler)

PRAHA - Vláda dnes schválila nákup 24 amerických lietadiel F-35, celkovo vynaloží 150 miliárd korún. Suma podľa ministerky obrany Jany Černochovej (ODS) obsahuje aj všetky výdavky na prípravu prevádzky v Česku, povedala dnes na tlačovej konferencii. Prvé budú hotové v roku 2029, všetkých 24 strojov bude v ČR do roku 2035. Americké bojové lietadlá nahradia 14 prenajatých stíhačiek JAS-39 Gripen a do budúcnosti aj 24 lietadiel L-159. Pôjde pravdepodobne o najdrahší armádny nákup modernej histórie, doteraz ním bol nákup švédskych pásových bojových vozidiel pechoty CV90 za zhruba 60 miliárd korún.

Za lietadlá, súvisiace vybavenie, výcvik, muníciu či simulátory Česko zaplatí 106 miliárd korún, suma bude postupne hradená do roku 2034. Ďalších 44 miliárd korún pôjde podľa Černochovej najmä na infraštruktúru, na palivo, prípravu personálu a odvod DPH.

Archívne video: Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16

Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Suma 150 miliárd korún potom podľa nej zahŕňa všetky náklady a hoci ide v súčte o vysokú sumu, v priemere bude podľa nej predstavovať necelých 7,3 percenta plánovaných ročných výdavkov na obranu.

Možnosť zapojenia českých firiem

Súčasťou nákupu má byť podľa ministerky tiež podiel českého priemyslu, podľa nej je pripravených 14 projektov priemyselnej spolupráce pre české firmy vrátane možnosti zapojenia priamo do globálneho dodávateľského reťazca. Česko je podľa nej jednou z mála krajín, ktoré si už pri rokovaní o nákupe lietadiel takúto spoluprácu vyjednali.

 

Vláda dnes rozhodla o pořízení 24 nadzvukových letounů F-35 pro české vojenské letectvo. Postupujeme tak na základě...

Posted by Petr Fiala on Wednesday, September 27, 2023

Po roku 2034 budú podľa Černochovej náklady na prevádzku zhruba tri percentá z obranných výdavkov, teda približne 4,9 miliardy korún ročne vrátane výdavkov na palivo a muníciu. Z hľadiska celkového životného cyklu, teda až do roku 2069, tak podľa nej vyjde obstaranie a následná prevádzka lietadiel F-35 na 700 korún ročne na jedného obyvateľa ČR.

Podľa premiéra Petra Fialu (ODS) je nákup efektívnym riešením, pretože prínos schopností tohto systému za dobu jeho životnosti je v porovnaní s peniazmi, ktoré Česko zaplatí, výrazne vyšší ako pri obstaraní iného typu lietadla.

Podpora lietadiel do roku 2082

Výrobca podľa náčelníka generálneho štábu Karola Řehku deklaruje podporu lietadiel v životnom cykle až do roku 2082. "Lietadlo dokáže plniť širšie spektrum úloh, ako sme toho boli schopní doteraz. Každé jedno lietadlo ponúka väčšiu variabilitu, tým pádom dochádza k úspore toho, že na rovnaký typ úloh môžeme využiť menej lietadiel a prevádzky," uviedol Řehka. Lietadlá F-35 podľa neho nenahrádzajú len 14 gripeňov, ale do budúcnosti aj 24 lietadiel L-159. "Znižujeme počet typov leteckej techniky, čím dochádza k efektivite a úspore," doplnil Řehka.

MIMORIADNE  Najlepšie stíhačky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Rokovaním nákupu 24 amerických lietadiel poverila česká vláda Černochovú vlani v júli na základe vojenského odporúčania. Podľa toho môžu požiadavky kladené na české letectvo po roku 2040 splniť iba stroje piatej generácie, ktoré vystriedajú teraz používané švédske gripeny. Jediným zástupcom lietadiel piatej generácie je v súčasnej dobe práve F-35.

Veliteľ vzdušných síl Peter Čepelka je spokojný, že vláda o nákupe stíhačiek rozhodla v súlade s vojenským odporúčaním. "Ako veliteľ vzdušných síl mám veľkú radosť z toho, že tým výrazným spôsobom navýšime našu bojaschopnosť a obranyschopnosť Českej republiky," povedalČepelka. Stíhačky JAS-39 Gripen, ktoré má teraz armáda k dispozícii, sa podľa neho budú plne využívať až do roku 2035. Od roku 2031 budú využívané spoločne s F-35, budú umiestnené na letisku v Čáslavi.

Viac o téme: NákupČeskoLietadláF-35
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu