Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Úrady vyšetrujú úmrtia robotníkov v Champagne počas vlny horúčav

(Zdroj: Getty Images)

LILLE - Francúzske úrady vyšetrujú smrť štyroch robotníkov zbierajúcich hrozno v regióne Champagne. Podľa miestnych obyvateľov utrpeli úpal počas vlny horúčav, ktoré oblasť zasiahli v lete, informuje agentúra AFP.

Prokuratúra v mestách Reims a Chalons-en-Champagne na severozápade Francúzska oznámila, že v uplynulých dňoch zomreli dvaja muži počas zberu. Jedna žena zomrela doma niekoľko dní po tom, ako jej počas práce vo vinohrade prišlo nevoľno, a ďalšia osoba zomrela po páde z traktora, hoci nemala viditeľné zranenia.

archívne video

Tragická smrť markizáka zasiahla známu Slovenku: Bola som z toho v šoku! (Zdroj: Maarty Von B)

Ani jedno z úmrtí nepovažujú úrady za podozrivé

Ani jedno z úmrtí nepovažujú úrady za podozrivé a v žiadnom z prípadov nenariadili pitvu, vyplýva z vyjadrenia prokuratúry. Jej predstavitelia odmietli komentovať prípadné spojenie úmrtí s vysokými teplotami, ktoré v regióne koncom minulého týždňa dosahovali 34 stupňov Celzia. Každoročne sa na dvojtýždňovom vinobraní podieľa približne 120.000 brigádnikov a je takmer isté, že sa niektorí z nich zrania, domnieva sa Maxime Toubart, predseda združenia pestovateľov vína v Champagne. Podľa neho ročne zomrú v dôsledku aneuryzmy alebo zlyhania srdca približne dvaja ľudia. 

Toubart však doplnil, že do zberu úrody sa často zapájajú aj ľudia, ktorí nie sú pripravení na takú namáhavú fyzickú prácu, akou je vinobranie. "Prichádza k nám čoraz viac ľudí, ktorí na to nie sú fyzicky pripravení. Niektorí ľudia neraňajkujú, počas práce dostatočne nepijú vodu, užívajú lieky, prípadne pracujú vyzlečení do pol pása," dodáva Toubart. Viac ako 16.000 pestovateľov viniča dorába hrozno na výrobu šampanského vína na približne 34 hektároch vinohradov. Ročne vyprodukujú viac ako 300 miliónov fliaš tohto obľúbeného nápoja. Hlavným vývozným trhom sú Spojené štáty, za ktorými nasledujú Británia, Japonsko a Nemecko.

Viac o téme: TeploúradySmrťFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu