Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Horúčavy sú späť: Ortuť teplomera sa vyšplhá na 32 stupňov Celzia! Najvýraznejšie sa oteplí v tejto časti Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia v sobotu (9. 9.) zaznamenali viacero lokalít s tropickým dňom. V nedeľu má byť ešte teplejšie. Teplota môže miestami ojedinele vystúpiť na 32 stupňov Celzia. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

Otepľovanie pokračuje, rekordy pribúdajú Lokalít s tropickým dňom (Tmax 30,0 °C a viac) dnes bolo viac. Zaznamenali sme...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, September 9, 2023

Najvýraznejšie sa oteplí na Spiši, no nájdu sa aj lokality, kde bude trochu chladnejšie, napríklad na Zemplíne, infomuje SHMÚ.

Lokality s tropickým dňom zaznamenali v sobotu v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. "Opäť bolo najteplejšie v Žiarskej, Zvolenskej a Hornonitrianskej kotline a znova o trochu s vyšším maximom ako na východe Podunajskej nížiny s najvyššou hodnotou 31,5 stupňa Celzia v Žiari nad Hronom," doplnili meteorológovia.

archívne video

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

Veľmi teplé a slnečné počasie pretrváva pod vplyvom rozsiahlej a mohutnej tlakovej výše aj v značnej časti Európy.  "Najvyššie maximá boli opäť zaznamenané vo Francúzsku, kde sa séria dní s teplotou 35 až 36 stupňov Celzia natiahla o ďalší deň. Vo Veľkej Británii teplota dosiahla vôbec najvyššie hodnoty v rámci roka. V Londýne namerali 33 stupňov Celzia. V rámci strednej Európy podľa synop-staníc v sobotu zaznamenali tropický deň všetky krajiny okrem Poľska," dodal SHMÚ.

Viac o téme: TeploSHMUHorúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu