Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Cez centrálne Stredomorie prišlo do Európskej únie o 96% ilegálnych migrantov viac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/cloverphoto)

RÍM - Počet zistených prípadov nelegálneho prekročenia vonkajších hraníc Európskej únie stúpol za prvých osem mesiacov roka 2023 o 18 percent na vyše 232.350. Ide o najvyšší počet za obdobie od januára do augusta od roku 2016, ukazujú predbežné údaje, ktoré vo štvrtok zverejnila pohraničná agentúra EÚ Frontex.

Toto zvýšenie zapríčinil predovšetkým počet ľudí prichádzajúcich cez centrálnu oblasť Stredozemného mora, ktorá je stále hlavnou migračnou trasou do EÚ a pripadá na ňu jeden z dvoch zistených prípadov prekročenia hraníc Únie.Počet nelegálnych prekročení hranice EÚ na tejto trase, 114.562, stúpol o 96 percent v porovnaní s prvými ôsmimi mesiacmi roka 2022, uviedol Frontex.

Cez centrálne Stredomorie prišlo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Pohraničná agentúra dodala, že "v najbližších mesiacoch by mohol zapôsobiť" tlak Tuniska a Líbye.Taliansko znáša hlavnú ťarchu pri prijímaní prichádzajúcich migrantov a zaťažený je predovšetkým maličký sicílsky ostrov Lampedusa.EÚ a Tunisko v júli podpísali memorandum o porozumení o strategickom a komplexnom partnerstve, ktoré má posilniť spoluprácu v oblasti migrácie. Výmenou za finančnú pomoc by Tunisko malo razantnejšie zasahovať proti prevádzačom a nelegálnej migrácii, aby sa znížili počty ľudí, ktorí sa z tejto krajiny vydávajú smerom do Európy.

Viac o téme: MigrantiEurópska úniaCentrálne stredomorie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu