Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tunisko pri veľkej operácii zachytilo viac ako 2-tisíc migrantov smerujúcich do Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TUNIS - Tuniská stráž zachytila počas štvordňovej operácie 2507 migrantov pripravujúcich sa na plavbu cez Stredozemné more do Európskej únie a zatkla 62 prevádzačov. V utorok večer o tom informoval hovorca Tuniskej národnej gardy. Informuje agentúra DPA.

Operácia trvala od 15. do 18. septembra, spresnil hovorca. Medzi zachytenými migrantmi bolo 581 Tunisanov, zvyšok prišiel zo subsaharskej Afriky. Tuniské bezpečnostné sily spustili operáciu v niekoľkých pobrežných provinciách vrátane provincie Safákis (Sfax), ktorá je hlavným východiskovým bodom pre migrantov smerujúcich do Talianska.

Krajina podnikla rozsiahlu operáciu

Tunisko minulý týždeň oznámilo, že podniklo rozsiahlu bezpečnostnú operáciu zameranú na zastavenie prevádzačov a na zníženie vysokých počtov ľudí vydávajúcich sa z tuniského pobrežia cez Stredozemné more do Európy.

EÚ sa nedávno dohodla s Tuniskom na finančnej pomoci do 900 miliónov eur, ak bude aktívnejšie zasahovať proti prevádzačom ľudí a nelegálnym plavbám. V posledných mesiacoch sa v severoafrickej krajine zhoršilo nepriateľstvo voči migrantom a zlé zaobchádzanie s nimi. Tuniský prezident Kajs Saíd obvinil migrantov, že prinášajú do krajiny "násilie, zločinnosť a neprípustné správanie".

Viac o téme: MigrantiTuniskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu