Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nechutné praktiky v cirkvi sa roky ututlávali! Odhalili viac ako tisíc prípadov sexuálneho zneužívania

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay)

ZÜRICH - Vo Švajčiarsku bolo odhalených najmenej 1002 prípadov sexuálneho zneužívania v prostredí rímskokatolíckej cirkvi od polovice minulého storočia. Obvinených v tej súvislosti bolo 510 ľudí a identifikovaných bolo 921 obetí, informovali dnes podľa agentúry DPA vo svojej správe historici Zürichskej univerzity.

Podľa agentúry DPA mohol prvýkrát nezávislý tím bádateľov v cirkevných archívoch nahliadnuť do dokumentov, ktoré sa týkajú sexuálneho zneužívania v prostredí katolíckej cirkvi. "Pri identifikovaných prípadoch ide nepochybne len o špičku ľadovca," uviedli profesorky Monika Dommannová a Marietta Meierová, ktoré projekt viedli. Početné archívy podľa nich ešte neboli vyhodnotené. Tiež možno podľa nich predpokladať, že len malá časť prípadov bola nahlásená. Mnohé ďalšie boli "zamlčané, ututlané alebo bagatelizované", upozornili bádateľky.

Archívne video: Kňaz Jaroslav Klíč v kázni o LGBTI+ komunite po tragédii na Zámockej

Kňaz Jaroslav Klíč v kázni o LGBTI+ komunite po tragédii na Zámockej (Zdroj: YouTube)

Páchatelia boli preložení, aby sa predišlo trestnému stíhaniu

Odhalené boli prípady od "problematických prekročení hraníc až po najzávažnejšie, systematické zneužívania, ktoré trvali roky". Páchateľmi boli katolícki duchovní, cirkevní zamestnanci a príslušníci rádov vo Švajčiarsku. Často boli preložení na iné miesto, aby sa predišlo svetskému trestnému stíhaniu. "Pritom boli stavané záujmy katolíckej cirkvi a jej hodnostárov nad blaho a ochranu členov obce," stojí v univerzitnej štúdii.

Nechutné praktiky v cirkvi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zhruba 39 percent zneužitých bolo ženského pohlavia, približne 56 percent mužského. U piatich percent sa pohlavie nedalo zo zdrojov jednoznačne určiť. V takmer troch štvrtinách prípadov išlo o maloletých. Obvinenými boli až na výnimky muži. Experti tvrdia, že terajšia štúdia bola pilotná a nasledovať má rozsiahlejší výskum. "V budúcnosti by mala byť dôkladnejšie objasnená okrem iného spoluzodpovednosť štátu, predovšetkým v sociálno-charitatívnej a pedagogickej oblasti, pretože tu boli zvlášť v katolíckych oblastiach úlohy často prenášané na cirkev," uviedla Zürichská univerzita.

Cirkev na správu reagovala oznámením, že budúci kňazi, jahni a členovia rádov majú v rámci svojho vzdelávania podstúpiť psychologickú osvetu. Okrem toho majú byť v celej krajine zriadené kontaktné miesta pre postihnutých.

Viac o téme: Sexuálne zneužívanieCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu