Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Taiwan zaznamenal prienik 13 čínskych lietadiel cez líniu v Taiwanskom prielive

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Taiwanské ministerstvo obrany zaznamenalo za posledných 24 hodín v blízkosti ostrova 22 čínskych vojenských lietadiel a 20 námorných plavidiel. Informujeme podľa správy agentúry AP.

Rezort obrany v utorok potvrdil, že 13 čínskych lietadiel prekročilo pomyselnú takzvanú stredovú líniu v Taiwanskom prielive. Stredová línia je neoficiálna, ale kedysi do značnej miery dodržiavaná hranica, ktorá vedie stredom Taiwanského prielivu oddeľujúceho Taiwan a Čínu. Peking ju však podľa vlastných vyjadrení neuznáva a od minulého roka ju opakovane prekračuje. Čína v pondelok podľa AP vyplavila námornú formáciu vedenú lietadlovou loďou Šan-tung približne 110 kilometrov juhovýchodne od Taiwanu. Plavidlo podľa čínskych štátnych médií údajne vykonávalo cvičenia zamerané na rôzne útočné simulácie.

Množstvo vojnových lodí

V sobotu sa cez Taiwanský prieliv preplavili aj dve vojnové lode - americká a kanadská - v čase, keď v indickom Naí Díllí prebiehal summit zoskupenia krajín G20. "Obdobie od júla do septembra tohto roku bolo hlavným obdobím cvičení Komunistickej strany Číny," uviedol predstaviteľ taiwanského ministerstva obrany s tým, že v Taiwanskom prielive, ako aj Juhočínskom a Východočínskom mori sa nachádzalo množstvo vojnových lodí. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, hoci tento ostrov má od roku 1949 fakticky nezávislú vládu. Taiwan čínske nároky odmieta a zdôrazňuje, že o osude ostrova môžu rozhodovať len jeho obyvatelia.

Opakované prelety v okolí Taiwanu 

Komunistická vláda v Pekingu opakovane vyhlasuje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom nevylučuje ani použitie vojenskej sily. V posledných troch rokoch čínske vojenské lietadlá opakovane vykonávajú prelety v okolí Taiwanu, samotnému vzdušnému priestoru ostrova sa však vyhýbajú. Pred prípadnou inváziou na Taiwan varujú Čínu aj Spojené štáty, ktoré dlhodobo dodávajú zbrane taiwanskej armáde.

Viac o téme: TaiwanPrienikČínske lietadla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu