Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Čínska lietadlová loď preplávala okolo Taiwanu: Pokračuje na vojenské cvičenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

TAIWAN-PEJ - Čínska námorná formácia na čele s lietadlovou loďou Šan-tung dnes preplávala vo vzdialenosti 111 kilometrov okolo Taiwanu juhovýchodne od ostrovnej krajiny. Oznámilo to podľa agentúry Reuters taiwanské ministerstvo obrany, podľa ktorého formácia vstúpila do západného Pacifiku, aby sa tam zúčastnila vojenského cvičenia.

Ministerstvo uviedlo, že po 5:40 bolo videných tiež 11 čínskych vojenských lietadiel, vrátane bitiek J-16, v taiwanskej identifikačnej zóne protivzdušnej obrany a že náležite reagovalo. Lietadlová loď Šan-tung, ktorú si Čína zaobstarala v roku 2019, sa pri Taiwane zúčastnila vojenských manévrov už v apríli, keď operovala tiež v západnej časti Tichého oceánu. Taiwanským prielivom plavidlo preplávalo tiež v júni. 

Archívne video: Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V sobotu tade preplávali dve vojnové lode z USA a Kanady, išlo o ich druhú podobnú spoločnú misiu od júna. Čína v poslednom čase stupňuje svoju vojenskú aktivitu blízko demokraticky spravovaného ostrova, ktorý považuje za svoju vzbúreneckú provinciu. Peking nikdy nepoprel, že by mohol použiť aj sily, aby Taiwan dostal pod svoju kontrolu.

Viac o téme: PreplávanieČínaTaiwanVojenské cvičeniaČínska lietadlová loď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu