Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty piaty (19. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

NEW YORK - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok po príchode do New Yorku navrhol, aby členovia Organizácie Spojených národov porozmýšľali, či Rusko stále patrí do štruktúr OSN. Informuje správa agentúry AP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 572

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 572 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:17 Celkovo 48 ukrajinských detí z Ruskom okupovaných oblastí priviezli v utorok do Bieloruska, oznámili bieloruské štátne médiá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

21:17 Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok požiadal spojencov, aby poskytli ukrajinskej armáde ďalšiu pomoc. Osobitne sa zmienil o 155-milimetrovej munícii a protivzdušnej obrane. Upozornil, že Ukrajina bude čoskoro čeliť ďalšej vojnovej zime. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

21:15 Rusko sa únosmi ukrajinských detí dopúšťa genocídy, vyhlásil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave počas všeobecnej rozpravy 78. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Tieto deti sú v Rusku vedené k tomu, aby nenávideli Ukrajinu, a všetky ich väzby na rodinu sú prerušené. Toto je jasná genocída," povedal Zelenskyj.

20:49 Rusko používa potraviny a ich nedostatok na svetových trhoch ako zbraň a ohrozuje tak nielen Ukrajinu, ale celé medzinárodné spoločenstvo. Valnému zhromaždeniu OSN to dnes v New Yorku povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

20:25 Dánsko daruje Ukrajine ďalších 45 tankov. V tomto počte je zahrnutých 15 modernizovaných tankov typu T-72EA z Českej republiky, ktoré zaplatí Dánsko, a tiež 30 tankov typu Leopard 1. Oznámilo to v utorok dánske ministerstvo obrany s tým, že Ukrajine pošle aj ďalšie zbrane, muníciu a odmínovacie zariadenia. Informuje o tom TASR na základe správy stanice CNN.

19:59 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok prisľúbil, že Ankara zintenzívni diplomatické úsilie zamerané na dosiahnutie ukončenia Ruskom vedenej vojny na Ukrajine. Vyjadril sa tak v prejave počas rozpravy Valného zhromaždenia OSN. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

19:46 Americký prezident Joe Biden vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN vyzval svetových lídrov, aby sa postavili na stranu Ukrajiny proti ruskej agresii.

18:11 Ukrajina odmietla prijať nedávnu zásielku 10 tankov Leopard 1A5, ktoré poslalo Nemecko, s tým, že potrebujú opravy, ktoré ukrajinská armáda nie je schopná vykonať, uviedol 19. septembra Spiegel.

18:09 Počas nočného ruského útoku na Ľvovskú oblasť boli priemyselné sklady v meste zasiahnuté tromi údermi, v dôsledku čoho vypukli požiare. Caritas Internationalis vo svojej správe potvrdila úplné zničenie jedného zo skladov humanitárnej pomoci.

18:08 Zelenskyj prišiel na Valné zhromaždenie OSN. Dnes sa koná 78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj sa na ňom zúčastní osobne po prvýkrát. Predtým sa ho zúčastňoval len online. Dôležitými témami Valného zhromaždenia OSN budú "dohoda o obilí" a vojna Ruska proti Ukrajine.

18:07 Počet obetí ruského útoku na Kupiansk stúpol na 6. Približne od 17.00 h miestneho času bolo potvrdených šesť mŕtvych pri ruskom leteckom útoku na Kupiansk v Charkovskej oblasti, informoval Serhij Bolvinov, vedúci vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

16:07 Ruský minister obrany Sergej Šojgu pricestoval v utorok na oficiálnu návštevu Iránu, ktorej cieľom je prehĺbiť vzťahy Moskvy s Teheránom vo vojenskej oblasti. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

16:05 Ruský nálet na ukrajinské mesto Kupjansk zabil troch civilistov, uviedol šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. V meste vzdialenom len niekoľko kilometrov od frontu bola predtým nariadená evakuácia.

"Dnes nepriateľ zaútočil na mesto Kupjansk riadenou leteckou bombou. V dôsledku tohto úderu zahynuli traja civilisti," napísal na komunikačnej platforme Telegram Synehubov s tým, že ide o "ďalší vojnový zločin" Ruska v Charkovskej oblasti.

15:56 Na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sa začína všeobecná rozprava. Na zasadnutí sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

15:18 Prvá loď s ukrajinským obilím opúšťa čiernomorský prístav cez dočasný koridor. Ako informoval minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov, loď na prepravu voľne loženého tovaru Resilient Africa s nákladom 3 000 ton pšenice opustila ukrajinský prístav Čornomorsk.

14:08 Ruské sily odpálili riadenú leteckú bombu na mesto Kupiansk v Charkovskej oblasti, pričom zahynuli traja civilisti, informoval dnes gubernátor Oleh Syniehubov. Na mieste pracujú prví záchranári, uviedol Syniehubov a dodal, že kompletné informácie o obetiach a škodách sa stále zisťujú.

13:00 Európska komisia (EK) v utorok v Bruseli navrhla ďalšie predĺženie dočasnej právnej ochrany pre ľudí z Ukrajiny utekajúcich pred ruskou agresiou. EK navrhuje ich ochranu predĺžiť až do 3. marca 2025, informuje spravodajca. 

12:55 Česká republika sa dohodla s Dánskom a Holandskom, že za ich finančnej podpory bude dodávať české zbrane Ukrajine.

12:30 Útok dronov na západoukrajinské mesto Ľvov si v noci na utorok vyžiadal jednu obeť. Podľa britskej stanice BBC o tom informoval primátor mesta Andrij Sadovyj. Sadovyj spresnil, že telo obete sa našlo na území skladu, kde po útoku dronov vznikol požiar. Požiarom boli poškodené tri sklady, doplnila BBC. Podľa Sadového ide o priestory, kde sa skladovali okná, chemikálie pre domácnosť, ale aj objekt, kde charitatívna misia Caritas SPES uskladnila humanitárnu pomoc.

12:15 Ukrajina v utorok v holandskom Haagu vyhlásila, že Medzinárodný súdny dvor (MSD) by mal nariadiť Rusku náhradu škôd za jeho "vyhladzovaciu vojnu". Informuje agentúra AFP. "Rusko nie je nad zákonom. Musí niesť zodpovednosť," povedal hlavný právny zástupca Ukrajiny Anton Korynevyč na súde, kde sedel iba niekoľko metrov od ruských odporcov. MSD ako hlavný súdny orgán OSN sídli v Paláci mieru v Haagu.

12:00 Raketu, ktorá zasiahla trh v Kostiantynivka 6. septembra, odpálili ukrajinské ozbrojené sily, uvádzajú novinári The New York Times.

11:40 V oblasti Melitopol dnes došlo k silným úderom na vojenské objekty.

11:20 Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok ocenil pokrok Ukrajiny v jej protiofenzíve proti Rusku a uviedol, že Kyjev čoskoro dostane americké tanky Abrams M1.Informuje agentúra AFP a oficiálnej webovej stránky amerického rezortu obrany. "Ukrajinská protiofenzíva pokračuje v stabilnom postupe smerom vpred a smelí ukrajinskí vojaci prerážajú ťažko opevnené línie ruskej armády," povedal Austin pred 5. stretnutím členov tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu.

11:05 Severná Kórea v utorok oznámila, že vodca krajiny Kim Čong-un sa vrátil do vlasti z cesty do Ruska, počas ktorej prehĺbil vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informuje agentúra AP.  AP vo svojej správe píše, že oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA neuviedla veľa podrobností o šesťdňovej ceste, ktorá bola Kimovou najdlhšou zahraničnou cestou od jeho prevzatia moci koncom roka 2011. KCNA však konštatovala, že Kim počas návštevy prehĺbil "súdružské a priateľské vzťahy" s prezidentom Vladimirom Putinom.

10:55 Počas týždňa bolo 58 autám s ruskými poznávacími značkami zabránené vo vjazde do Litvy.

10:35 V oblasti Krymského mostu zaznamenali dym.

10:15 Ukrajina v utorok oznámila, že nákladná loď s naloženým ukrajinským obilím opustila čiernomorský prístav Čornomorsk napriek vyhrážaniu Ruska, že za možný vojenský terč bude pokladať aj civilné plavidlá.Informuje agentúra AFP a Reuters.

10:00 V regióne Bryansk sú hlásené zvuky výbuchov.

9:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 19. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:50 Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov a čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa v pondelok zhodli, že konflikt na Ukrajine musí byť riešený za účasti Ruska. Rokovali aj o krokoch USA voči Číne a Rusku. Informuje agentúra AFP a Reuters.

8:40 Skupina hospodársky silných krajín G7 v utorok vyzvala Čínu, aby naliehala na Rusko, aby zastavilo svoju agresívnu vojnu a okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí G7 na stretnutí popri zasadnutí 78. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Oznámil to japonský rezort diplomacie, informuje správa agentúry Reuters.

8:15 Prezident Zelenskyy navštívil kliniku Fakultnej nemocnice Staten Island, kde sa zranení ukrajinskí vojaci liečia a rehabilitujú.

7:48 V Ruskej federácii sa schyľuje k rebélii, ktorá povedie k rozdrobeniu krajiny.

7:15 Francúzsko neplánuje zaviesť zákaz vjazdu áut s ruskými poznávacími značkami ako Fínsko alebo Poľsko.

6:45 Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca s tvrdením, že francúzski predstavitelia na summite G20 v Naí Dillí odmietli prístup ruským novinárom z "RIA Novosti" a "Rossiya-Novosti" počas tlačovej konferencie prezidenta Macrona. Moskva tiež tvrdí, že úradníci sa pokúsili zmocniť sa ich telefónov.

6:25 Poľnohospodári zablokovali v pondelok cesty vo viacerých bulharských mestách, aby protestovali voči rozhodnutiu tamojšej vlády nepredĺžiť platnosť zákazu na dovoz ukrajinského obilia, ktorý vypršal v piatok 15. septembra. Informuje správa agentúry AFP.

6:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa v stredu prvýkrát osobne stretnú v New Yorku. Oznámila to v pondelok kancelária brazílskeho prezidenta, informujú správy agentúry AFP a stanice CNN.

6:00 Mesto Ľvov na západe Ukrajiny čelilo v noci na utorok dronovému útoku. Tamojší starosta Andrij Sadovyj hlásil explózie a požiar v priemyselnom sklade. Informuje agentúra AFP.

Zelenskyj navštívil zranených ukrajinských vojakov

"Pre nás je veľmi dôležité, že všetky naše slová, naše posolstvá, si vypočujú naši partneri. A otázka, či je v OSN stále miesto pre ruských teroristov, nie je pre mňa. Myslím, že je to otázka pre všetkých členov OSN," povedal Zelenskyj po tom, čo navštívil zranených ukrajinských vojakov, ktorí sa zotavujú v nemocnici v New Yorku.

Zelenskyj pricestoval do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN, v utorok by mal vystúpiť v rámci všeobecnej rozpravy. V stredu má diskutovať na rokovaní Bezpečnostnej rady (BR) OSN o situácii na Ukrajine. Rusko je jedným z piatich stálych členov BR OSN a očakáva sa, že šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na stredajšom stretnutí vystúpi s príhovorom.

Na otázku, či zostane v miestnosti a vypočuje si príhovor šéfa ruskej diplomacie, Zelenskyj odpovedal: "Naozaj neviem, ako to bude." Agentúra AP pripomenula, že ukrajinský prezident ešte pred inváziou Ruska, ktoré je ako člen BR OSN poverené udržiavaním medzinárodného mieru a bezpečnosti, v roku 2021 uviedol, že OSN je "superhrdina na dôchodku, ktorý už dávno zabudol, aký skvelý bol kedysi".

Zelenskyj sa v newyorskej nemocnici pozdravil so zranenými ukrajinskými vojakmi počas rehabilitačného cvičenia. Opýtal sa ich na zranenia, zaželal im skoré uzdravenie a poďakoval sa im za ich službu. Neskôr vojakom v konferenčnej miestnosti odovzdal vyznamenania a podpísal veľkú ukrajinskú vlajku. Ukrajinský prezident má v rámci návštevy USA navštíviť aj Washington, kde má na programe stretnutia so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom, lídrami oboch komôr amerického Kongresu, vojenským vedením USA, americkými podnikateľmi, novinármi a s Ukrajincami žijúcimi v Spojených štátoch.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu