Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Rusku zadržali muža podozrivého zo špionáže pre USA: Poskytovať mal informácie o konflikte na Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Moskva v pondelok uviedla, že zadržala ruského občana podozrivého z poskytovania informácií o konflikte na Ukrajine americkým diplomatom, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) ide o bývalého zamestnanca amerického konzulátu v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe. FSB vo vyhlásení uviedla, že sa jej podarilo zastaviť "nezákonné aktivity Roberta Robertoviča Šonova", ktorý podľa nej fungoval ako informátor veľvyslanectva Spojených štátov v ruskom hlavnom meste Moskva. Podľa AFP ide o najnovší zo série incidentov, ktoré prispievajú k ďalšiemu zvyšovaniu napätia medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sa vystupňovalo najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Zadržaný Šonov začal podľa FSB poskytovať americkým diplomatom informácie o ukrajinskom konflikte a vojenskej mobilizácii v Rusku ešte vlani v septembri. Šonov údajne dostal za úlohu zhodnotiť úroveň nespokojnosti obyvateľstva v ruských regiónoch pred budúcoročnými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na budúci rok. Podľa FSB o svojich zistenia referoval dvom diplomatom pôsobiacim na politickom oddelení veľvyslanectva USA v Moskve, Jeffreymu Silinovi a Davidovi Bernsteinovi, ktorí budú v súvislosti s prípadom taktiež vypočutí.

Viac o téme: ŠpionážRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu