Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Muž zabil medvedicu, chodia mu vyhrážky smrťou: Dostal policajnú ochranu

Talian zastrelil medvedicu, ktorá malá mladé.
Talian zastrelil medvedicu, ktorá malá mladé. (Zdroj: Twitter/Witdrim)

RÍM - Talianske úrady začali vyšetrovanie 56-ročného Taliana, ktorý koncm minulého týždňa v národnom parku Abruzzo zastrelil medveďa hnedého. Medvedica Amarena (Čierna čerešňa) sa prechádzala so svojimi mláďatami. Jej usmrtenie vyvolalo vlnu kritiky. Po niekoľkých vyhrážkach smrťou muža umiestnili pod policajnú ochranu.

Podnikateľ usmrtenie medvedice odôvodnil tým, že vtrhla na jeho pozemok a on v panike schmatol zbraň. „Urobil som chybu. Po tom, čo som medveďa trafil, som okamžite zavolal karabinierov,“ povedal podľa médií muž. Karabinieri sú teraz pred mužovým domom, lebo cez sociálnu sieť začal dostávať vyhrážky smrťou. 

archívne video

Tatranské medvieďatá sa udomácňujú v košickej zoologickej záhrade (Zdroj: TASR/František Iván)

Medvedica získala svoju prezývku tak, že mala rada toto ovocie a čerešne. Spadala do programu na ochranu druhu medveďov zo stredného Talianska Ursus arctos marsicanus. Tých je zhruba 60 a žijú predovšetkým v národnom parku, ktorý pokrýva časť apeninského pohoria v regiónoch Abruzzo, Lazio a Molise. 

Zastrelenie chráneného zvieraťa vyvolalo kritiku aj v radoch politikov. Podľa ministra životného prostredia Gilberta Pichetta ide o "vážnu udalosť, ktorú je potrebné čo najskôr objasniť". Šéf regiónu Marco Marsilio incident odsúdil ako urážku celého regiónu. Udalosť podľa neho vyvoláva hnev a smútok. "Ťažko sa mi verí tomu, že išlo o sebaobranu. Medvedica Amarena nikdy na nikoho nezaútočila," uviedol šéf národného parku Luciano Sammarone. Priznal však, že občas sa zviera priblížilo k ľudským sídlam.

Hľadajú dve mláďatá zastreleného medveďa hnedého

Lesníci a strážcovia parku teraz pátrajú po dvoch mláďatách medveďa hnedého, ktorý dostal meno „Amarena“. Približne šesťmesačné zvieratá sa nedokážu samé uživiť a mohli by sa stať korisťou diviakov, pretože sa ešte nevedia brániť, obáva sa vedenie parku.

Našli stopy

Stopy mláďat už boli spozorované. Doteraz sa však medvede nepodarilo uloviť. „Našou prioritou je nájsť ich čo najrýchlejšie. Ide o šesťmesačné zvieratá. Nie sú sebestační pri hľadaní potravy a mohli by sa stať korisťou pre svorky túlavých psov,“ vysvetlil veliteľ Avezzano Carabinieri Luigi Strianese.

Pátranie nie je jednoduché, pretože medvieďatá sú prednostne vonku večer alebo v noci. Boli pripravené pasce s návnadou a potravou, aby ich nalákali a pokúsili sa ich chytiť. Omračovacie strely sa zatiaľ nesmú používať u mladých zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu