Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Biden neskrýval sklamanie z možnej neúčasti Si Ťin-pchinga na summite G20

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v nedeľu vyjadril sklamanie z možnej neúčasti svojho čínskeho kolegu Si Ťin-pchinga na tohtotýždňovom summite zoskupenia G20 v Indii. Informuje agentúra AFP.

"Som sklamaný, ale chystám sa s ním vidieť," odpovedal Biden novinárom na otázku o údajnej neúčasti čínskeho prezidenta na schôdzke lídrov skupiny G20 v indickej metropole Naí Dillí (9. - 10. septembra). Viac k tejto záležitosti nepovedal. Bilaterálne vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou čelia viacerým problémov, od obchodných sporov cez budúcnosť Taiwanu až po expanzívnu čínsku prítomnosť v Juhočínskom mori, konštatuje AFP.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Washington v uplynulom období vynaložil úsilie na zlepšenie vzťahov s Pekingom a Čínu navštívilo viacero amerických predstaviteľov vrátane šéfa diplomacie Antonyho Blinkena. Agentúra Reuters minulý týždeň s odvolaním na nemenovaných predstaviteľov oboznámených so záležitosťou napísala, že Si Ťin-pching sa pravdepodobne nezúčastní na summite G20, zastupovať ho má čínsky premiér Li Čchiang.

Summit G20 v Indii bol vnímaný ako podujatie, na ktorom by sa mohol čínsky prezident stretnúť s Bidenom. Obaja lídri sa naposledy stretli vlani v novembri na summite G20 v Indonézii. Čína má napäté vzťahy tiež s Indiou, hostiteľom tohtoročného summitu, od incidentu v kašmírskom regióne Ladákh z júna 2020, pri ktorom zahynulo 20 indických a najmenej štyria čínski vojaci. Si Ťin-pching sa v auguste v rámci summitu zoskupenia BRICS v Juhoafrickej republike stretol s indickým premiérom Naréndrom Módím. Cieľom ich vzájomného rozhovoru bolo zlepšenie vzťahov oboch krajín.

Peking potvrdil, že Si Ťin-pching sa nezúčastní na summite G20 v Naí Dillí

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok potvrdilo, že prezident Si Ťin-pching sa nezúčastní na summite skupiny G20 v Indii. Na schôdzke ho zastúpi premiér Li Čchiang. Informuje agentúra AP a AFP. "Na pozvanie vlády Indickej republiky sa premiér Li Čchiang zúčastní na 18. summite G20, ktorý sa bude konať v indickom Naí Dillí 9. a 10. septembra," uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning v krátkom vyhlásení. Viac detailov neposkytla. Neúčasť Si Ťin-pchinga na summite G20 minulý týždeň s odvolaním sa na svoje zdroje avizovala agentúra Reuters.
 

Viac o téme: SummitSi Ťin-pchingJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu