Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty deviaty (3. septembra 2023)

 Olexij Reznikov Zobraziť galériu (8)
Olexij Reznikov (Zdroj: SITA/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ministra obrany Olexija Reznikova. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 555

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 555 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ministra obrany Olexija Reznikova. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.Namiesto Reznikova bude ministerstvo obrany viesť Rustem Umerov, vyhlásil Zelenskyj vo svojom príhovore strímovanom v nedeľu na sociálnych sieťach."Olexij Reznikov prešiel viac ako 550 dňami totálnej vojny. Som presvedčený, že ministerstvo potrebuje nové prístupy a iné formy interakcie s armádou a spoločnosťou ako celkom. Teraz by mal ministerstvu šéfovať Rustem Umerov. Očakávam, že parlament túto kandidatúru podporí," povedal Zelenskyj s tým, že Umerovovu nomináciu predloží Najvyššej rade hneď na budúci týždeň.

21:00 3. septembra 2004 ruské špeciálne služby zaútočili na školu v Beslane, ktorú obsadili teroristi.

20:30 Ukrajina pripravuje sily a vybavenie protivzdušnej obrany na možné masívne útoky na zariadenia kritickej infraštruktúry na jeseň.

20:00 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov očakáva, že stíhačky F-16, ktorých dodanie Kyjevu prisľúbili už viaceré západné krajiny, budú môcť byť do boja s Ruskom nasadené niekedy na jar 2024. Vyjadril sa tak v nedeľnom rozhovore pre ukrajinskú agentúru Ukrinform.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

Reznikov uviedol, že ukrajinských pilotov najskôr treba vycvičiť v obsluhovaní týchto bojových lietadiel, ktorých dodanie Ukrajine nedávno prisľúbili Holandsko, Dánsko aj Nórsko. Minister tiež povedal, že svetovým lídrom "musel napísať viac ako jeden list", aby ich uistil, že Ukrajina použije zmienené stíhačky od členských krajín NATO len na obranné účely a nie na území Ruska.

19:45 Ukrajinská armáda tvrdí, že zneškodnila ruský vojenský motorový rýchločln plaviaci sa v Čiernom mori. Podľa agentúry DPA o tom ukrajinská armáda informovala v nedeľu na platforme Telegram.K akcii došlo v severozápadnej časti Čierneho mora. O život prišlo šesť členov posádky ruského plavidla typu KS 701-Tunec a ďalší dvaja boli zranení. Ukrajinská armáda tvrdí, že takto zmarila pokus ruských vojakov o výsadok na pobreží.

19:30 Desiatky hasičov likvidovali v nedeľu požiar, ktorý vypukol v ropnom sklade Ručji v Petrohrade, informovala americká spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na ruské úrady.Na videozáznamoch z oblasti zverejnených na sociálnych sieťach vidno kúdol dymu stúpajúceho do výšky. Podľa očitých svedkov sa z miesta ozývali aj výbuchy. Podľa úradov oheň zachvátil plochu s rozlohou asi 800 metrov štvorcových.Popoludní sa hasičom podarilo požiar lokalizovať. Na hasenie požiaru bolo nasadených 28 kusov techniky a 106 hasičov.

19:00 Vojenská polícia zabila zmluvného vojaka v Rostovskej oblasti.

18:30 V kaviarni, kde ruskí dôstojníci jedli v Záporoží, došlo k výbuchu.

17:00 Prezidenti Ukrajiny a Francúzska - Volodymyr Zelenskyj a Emmanuel Macron - v nedeľu v spoločnom telefonáte diskutovali o fungovaní námorného koridoru, ktorý Kyjev vytvoril na bezpečnú plavbu lodí po tom, ako Moskva odstúpila od prelomovej dohody o preprave obilia z Ukrajiny.

Telefonát sa uskutočnil v predvečer schôdzky ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý chce dohodu o obilí oživiť.Macron a Zelenskyj spolu hovorili krátko po tom, ako ruská armáda podnikla ďalší dronový útok na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. Práve prístavy v tejto oblasti sa využívali i využívajú na prepravu obilia z Ukrajiny.

16:00 Ukrajinská vlajka vztýčená v dočasne okupovanej Novej Kachovke.

15:00 Západný svet by mal poskytnúť bezpečnostné záruky Ruskej federácii a nie členstvo v NATO Ukrajincom, povedal šéf administratívy maďarského premiéra Gergely Gulyás.

14:45 Hangár v Petrohrade zhorel do tla.

14:30 Systémy protivzdušnej obrany poskytované Západom dopĺňajú modely zo sovietskej éry vo výzbroji Ukrajiny, ako sú S-300 a Buk.

13:25 Ruské bezpilotné lietadlá zaútočili v noci na nedeľu na sklady paliva v ukrajinskom prístavnom meste Reni, ktoré leží na rieke Dunaj v Odeskej oblasti neďaleko hraníc s Rumunskom. Podľa BBC o tom informovalo ruské ministerstvo obrany.

12:03 Miestne ruské médiá Fontanka informovali o požiari v ropnom sklade Ruchi v Petrohrade, pričom fotografie ukazujú stĺpy dymu stúpajúce nad miestom. Očití svedkovia povedali, že počuli zvuky výbuchov.

12:01 Rusko najneskôr od mája 2023 vzhľadom na rastúce straty vo vlastných radoch verbuje do vojny proti Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie a občanov susedných krajín. Snaží sa tým zrejme vyhnúť novej vlne mobilizácie pred prezidentskými voľbami v budúcom roku, konštatuje podľa denníka The Guardian britské ministerstvo obrany v nedeľňajšej analýze založenej na poznatkoch tajných služieb.

11:28 Ruskí okupanti organizujú pseudovoľby na okupovaných územiach v Záporožskej oblasti.

11:26 Ministerstvo vnútra dnes informovalo, že ruské sily ostreľovali viaceré osady v Dnepropetrovskej oblasti, pričom zranili najmenej štyri osoby. Podľa ministerstva vnútra ruské sily zaútočili na obec Oleksivka v Nikopolskom okrese okolo 5.25 h miestneho času raketovými systémami s viacnásobným odpaľovaním.

10:47 Generálna prokuratúra oznámila, že ruské sily včera ostreľovali mesto Seredyna-Buda v Sumskej oblasti, pričom zabili jednu osobu a tri ďalšie zranili.

10:09 Pri ruských útokoch na Doneckú oblasť za posledných 24 hodín zahynuli dvaja ľudia a ďalší dvaja boli zranení, informoval dnes gubernátor Pavlo Kyrylenko.

9:34 Minister spravodlivosti Denys Maliuska v štátnej televízii povedal, že Ukrajina spolupracuje s európskymi krajinami na vydaní skorumpovaných úradníkov, ktorí utiekli z krajiny.

9:33 Rusko verbuje cudzincov a využíva migrujúcich pracovníkov, aby sa vyhlo domácej mobilizácii. Rusko zintenzívňuje svoju kampaň na nábor cudzincov v susedných krajinách a vykorisťuje migrujúcich pracovníkov pre svoju vojnu na Ukrajine, uviedlo britské ministerstvo obrany.

7:15 Ukrajina zostrelila 22 dronov v Odeskej oblasti. Rusko v noci na dnes v niekoľkých vlnách zaútočilo na Ukrajinu pomocou dronov kamikadze iránskej výroby, uviedlo letectvo vo svojej rannej aktualizácii.

6:42 Ruskí dôstojníci údajne kontaktovali bývalého generála v súvislosti so zhoršujúcimi sa podmienkami na frontovej línii. Dôstojníci z ruskej 58. kombinovanej armády (CAA) v západnej Záporožskej oblasti údajne kontaktovali svojho bývalého veliteľa, generálmajora Ivana Popova, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej aktualizácii. Tento vývoj prichádza v čase, keď sa situácia na ruskej frontovej línii naďalej zhoršuje.

6:41 Dve nákladné lode opustili juhoukrajinské prístavy a preplavili sa cez dočasný koridor v Čiernom mori zriadený Kyjevom pre obchodné plavidlá, aj napriek ruskej námornej blokáde, oznámil v sobotu večer prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR prevzala správu z tlačových agentúr DPA a Reuters.

Rusko na krátko prerušilo premávku na Krymskom moste, dôvod je zatiaľ neznámy

Krymský most je kľúčovou spojnicou pre zásobovanie polostrova i ruských jednotiek na juhu Ukrajiny a Kyjev ho preto opakovane napáda. V sobotu Moskva uviedla, že počas posledných hodín odvrátila útok troch ukrajinských námorných dronov na stavbu križujúci Kerčský prieliv. Premávku na moste prerušili aj 12. augusta, keď sa ho Ukrajinci podľa Ruska pokúsili zasiahnuť raketami.

V júli bol most vážne poškodený, zrejme v dôsledku úderu ukrajinských námorných dronov.Kyjev sa k týmto incidentom oficiálne nehlási, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však v lete uviedol, že most pre ukrajinské jednotky predstavuje terč a že musí byť vyradený z prevádzky.

Ruský útok na výškový bytový dom v meste Vuhledar zabil manželov

Ruský vzdušný útok na výškovú bytovú budovu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zabil manželský pár, informovala v sobotu večer oblastná prokuratúra. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News. Ukrajina začala vyšetrovanie vojnových zločinov súvisiacich s týmto útokom na Vuhledar. Zranenia pri ňom utrpela 19-ročná dcéra manželov a ďalší obyvateľ vo veku 53 rokov. Výbuchy zničili vchod do bytovej budovy a poškodili na nej okná a balkóny.

Protiofenzíva Ukrajiny napreduje, zdôrazňuje Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu zdôraznil, že protiofenzíva jeho armády zameraná na oslobodenie Ruskom okupovaných ukrajinských území napreduje. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Ukrajinské sily postupujú dopredu. Napriek všetkému a bez ohľadu na to, čo kto hovorí. Napredujeme a to je najdôležitejšie. Sme v pohybe," napísal Zelenskyj na platforme Telegram.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (8)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Ukrajinské vedenie opakovane kritizovalo západných expertov za ich názory, že protiofenzíva postupuje pomaly a bez očakávaných prelomov na frontovej línii. Zelenskyj osobne ostro vystúpil proti ohováračom protiofenzívy. V júni napríklad povedal, že krvavý boj zameraný na prerazenie rozsiahlych systémov ruskej obrany nie je "hollywoodsky film", a zdôraznil, že v stávke sú životy ľudí, ukrajinských vojakov. Kyjev spustil protiofenzívu v júni a jej cieľom je oslobodiť Luhanskú, Doneckú, Záporožskú a Chersonskú oblasť, ktoré čiastočne okupujú ruskí vojaci. Kyjev chce tiež naspäť získať čiernomorský Krymský polostrov, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu