Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ministerstvo vnútra predložilo národný program boja proti obchodovaniu s ľuďmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Národný program boja proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2024 - 2028 sa zameriava na vytvorenie efektívnych nástrojov na včasnú identifikáciu, efektívnu ochranu a pomoc obetiam, úspešné stíhanie páchateľov a uloženie spravodlivého trestu, ako aj na harmonizovanie štruktúr a postupov referovania obetí na podporné systémy. Ide o problematické oblasti, ktoré si zaslúžia zvýšenú mieru pozornosti. Vyplýva to z návrhu predloženého v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Súčasťou materiálu ministerstva vnútra je aj akčný plán boja proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2024 až 2028. Tvorí ho 19 opatrení. Navrhuje sa napríklad ustanovenie Národného kontaktného bodu pre referovanie obetí, prehlbovanie medzinárodnej policajnej spolupráce či zlepšenie a zefektívnenie zberu štatistických ukazovateľov o obchodovaní s ľuďmi.

Hrozba obchodovania s ľuďmi je naďalej vysoká

Zámerom je tiež úprava výšky trestnej sadzby základnej skutkovej podstaty a kvalifikovanej skutkovej podstaty trestného činu obchodovania s ľuďmi, aby sa minimalizovalo využívanie možností mimoriadneho zníženia trestu odňatia slobody pri ukladaní podmienečných trestov odňatia slobody, ako aj vytvorenie možností efektívnej kompenzácie obetí. Hrozba obchodovania s ľuďmi je podľa dokumentu naďalej vysoká. Na mieru zraniteľnosti ľudí voči vykorisťovaniu mali negatívny vplyv aj veľké výzvy a krízy, najmä pandémie COVID-19 a ruská agresia voči Ukrajine.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraObchodovanie s ľuďmiNárodný program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu