Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty prvý (5. septembra 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany a starosta Moskvy Sergej Sobjanin informovali o zničení troch dronov, ktoré sa údajne pokúsili zaútočiť na Moskvu. Ruská protivzdušná obrana jeden z dronov zostrelila nad Kalužskú oblasť, druhý v Moskovskej oblasti a tretí v Tverskej oblasti. S odvolaním sa na ruské médiá o tom dnes informovala ruskojazyčná verzia stanice BB

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 558

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 558 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:54 Rumunský prezident Klaus Iohannis vyjadril v utorok znepokojenie v súvislosti s tým, že k novým, utorkovým, útokom na Ukrajinu došlo "veľmi blízko" hraníc s Rumunskom. Ako informovala agentúra AFP, Iohannis s odvolaním sa na rumunského ministra obrany spresnil, že útoky boli zaznamenané len 800 metrov od hranice Rumunska s Ukrajinou. Takže "veľmi, veľmi blízko," konštatoval Iohannis v utorok v Bukurešti na spoločnej tlačovej konferencii s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom.

20:53 Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zvažuje, že Katedrálny chrám sv. Sofie v Kyjeve a historické centrum západoukrajinského mesta Ľvov zaradí na zoznam svetového dedičstva v ohrození. Ohrozenie pre obe tieto lokality predstavuje pokračujúca ruská invázia.

20:22 Prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dnes dekrét o prepustení Pavla Kyrylenka, gubernátora Doneckej oblasti.

20:20 Ukrajinský parlament v utorok obnovil platnosť nariadenia, podľa ktorého sú štátni úradníci povinní zverejniť informácie o svojom majetku. Ide o opatrenie, ktoré od Ukrajiny požaduje aj Medzinárodný menový fond (MMF).

19:34 Ukrajinské ozbrojené sily zničili sklad vojenskej techniky okupantov v Doneckej oblasti.

19:33 Maksim Kuzminov, ruský pilot vrtuľníka, ktorý prebehol na Ukrajinu, dostane odmenu v prepočte 500 000 hrivien (približne 18 miliónov Sk), uviedol dnes hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Andrij Jusov.

17:43 Ukrajina útočí na ciele na ruskom území pomocou austrálskych dronov, vyhlásila v utorok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

17:26 Nemecko dodalo Ukrajine prvú dávku munície pre samohybné protilietadlové delá Gepard z celkového počtu 300 000 nábojov, uviedlo dnes nemecké ministerstvo obrany. Doteraz dodávky pochádzali zo Švajčiarska, ale keďže to opakovane odmietlo podporiť Ukrajinu zbraňami, nemecké ministerstvo obrany vo februári podpísalo zmluvu v hodnote 168 miliónov eur s výrobcom zbraní Rheinmetall.

17:25 Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oficiálne vymenoval Rustema Umerova, bývalého šéfa Fondu štátneho majetku, za ministra obrany. Ukrajinský parlament by sa mal jeho kandidatúrou zaoberať zajtra.

15:55 Na sociálnych sieťach sa šíri video, ktoré údajne zachytáva zničenie britského tanku Challenger 2 na Ukrajine. V prípade potvrdenia autenticity záberov by išlo o vôbec prvé zaznamenané zničenie tohto tanku počas bojov, informovali spravodajská televízia Sky News a denník The Guardian.

15:18 Rusko v utorok odmietlo kritiku Arménska, že ruské jednotky nedokážu udržať poriadok v Lačinskom koridore - jedinej ceste spájajúcej Arménsko s odštiepeneckým regiónom Náhorný Karabach.

14:51 Ruská ambasáda v Dánsku oznámila, že od stredy dočasne obmedzí činnosť svojho konzulárneho oddelenia. Stalo sa tak po tom, ako Dánsko nariadilo Rusku znížiť počet zamestnancov na veľvyslanectve v Kodani.

14:40 Kuba odhalila skupinu obchodníkov s ľuďmi, ktorej cieľom bolo verbovať kubánskych občanov do boja za Rusko v jeho plnohodnotnej vojne proti Ukrajine, uviedlo 4. septembra kubánske ministerstvo zahraničných vecí.

14:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov v blízkosti východoukrajinského mesta Bachmut. Oznámila to v utorok prezidentská kancelária, informuje agentúra AFP. "V rámci pracovnej cesty do Doneckej oblasti navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bojové oddiely vykonávajúce protiofenzívu v bachmutskom smere," uviedla kancelária na oficiálnej webovej stránke.

13:20 Ruský minister obrany Šojgu dnes podľa agentúry TASS uviedol, že ukrajinská protiofenzíva je neúspešná. Kyjev sa to podľa neho snaží zakryť "teroristickými útokmi" na civilné objekty, ktoré potom vydáva za vojenské víťazstvá. "Od začiatku takzvanej ofenzívy presiahli straty nepriateľa 66.000 ľudí a 7600 kusov zbraní," povedal Šojgu novinárom po stretnutí s vedením ruských ozbrojených síl.

12:30 Bombový útok vážne zranil šéfa colnej správy separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) Jurija Afanasjevského. Informovali o tom ukrajinské médiá, podľa ktorých atentát vykonali pracovníci ukrajinskej tajnej služby SBU. Podľa agentúry TASS utrpel Afanasjevskij iba ľahké poranenia.

11:45 Na Ukrajine zaznamenali vlani vyše 900 obetí kazetovej munície. Celosvetový počet ľudí, ktorí v dôsledku jej používania zahynuli alebo utrpeli zranenia, tak dosiahol nové maximum. Vyplýva to z výročnej správy organizácie Koalícia proti kazetovej munícii (CMC), informuje agentúra  AFP.

10:40 Európska únia využije neprítomnosť Putina a Si Ťin-pchinga na samite G20 v Indii na zlepšenie kontaktov s africkými krajinami, informuje agentúra Bloomberg.

10:00 Ukrajinskej pechote sa podarilo dostať k "tretej a poslednej vrstve" kľúčovej línie ruskej obrany v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, domnieva sa vojenský analytik George Barros z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Informuje televízia Sky News.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu