Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska únia má predpoklady byť silným globálnym hráčom a partnerom, tvrdí Wlachovský

Miroslav Wlachovský
Miroslav Wlachovský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SLOVINSKO - Európska únia má predpoklady byť silným globálnym hráčom a partnerom. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský to povedal v rámci utorkovej panelovej diskusie o Európe v novej geopolitickej sfére na Bledskom strategickom fóre v Slovinsku. Minister zároveň hovoril o potrebe posilniť nezávislosť od prísunu strategických tovarov z tretích krajín. Informovali z komunikačného odboru slovenského rezortu zahraničia.

"Odpoveďou na ruské videnie sveta, podľa ktorého sú Európska únia a jej členské štáty iba vazalmi Ameriky bez vlastného názoru, je naše silné partnerstvo založené na hodnotách ako sloboda, demokracia, ľudské práva a dôstojnosť. A to nielen na osi Východ-Západ, ale aj vo vzťahu ku krajinám Globálneho juhu," zdôraznil minister.

archívne video

Maroš Šefčovič o implementácii Európskej zelenej dohody (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Podotkol, že svet je v súčasnosti doslova v plameňoch

"V tých vojnových aj tých v dôsledku katastrofických požiarov a nie je čas ani priestor na jeho ďalšie umelé delenia," dodal s tým, že zahraničná politika sa začína doma a v tomto zmysle je potrebné posilniť zreteľ občanov k EÚ, posilniť partnerstvá a spolupatričnosť.

Na dvojstranných rokovaniach ministra Wlachovského s rezortnými partnermi z Kórejskej republiky, Saudskej Arábie a Švédska rezonovali podľa ministerstva témy ruskej agresie proti Ukrajine, migrácie, ale aj otázky bilaterálnej spolupráce. Na stretnutí s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou vyjadril šéf slovenskej diplomacie plnú podporu snahám o naštartovanie demokratických zmien v krajine.

Tohtoročné Bledské strategické fórum sa nieslo v znamení solidarity aj vzhľadom na ničivé záplavy, ktoré začiatkom augusta spôsobili Slovinsku miliónové škody. Na odstránenie následkov prívalových povodní Slovensko doteraz poskytlo štyri pásové rýpadlá a štyri nákladné sklápacie vozidlá s obslužným personálom. "Slovinsko je naším blízkym partnerom a vždy budeme pripravení prejaviť solidaritu nielen výrokmi, ale aj poskytnutím hmatateľnej pomoci," doplnil Wlachovský.

Viac o téme: Európska úniaMinister zahraničných vecíMiroslav Wlachovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu