Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pri prekvapivom útoku húsíov prišlo údajne o život desať jemenských vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Iránom podporovaní húsíjski povstalci zabili pri "prekvapivom útoku", ktorý podnikli po roku relatívneho pokoja, desať jemenských vojakov. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný vojenský zdroj.

K útoku húsíov prišlo v pohraničnej oblasti na juhu Jemenu medzi guvernorátmi Bajdá a Lahidž a zranenia pri ňom utrpelo ďalších 13 ľudí. O život pri ňom prišli aj štyria húsíovia a niekoľko ich utrpelo zranenia, uviedol nemenovaný zdroj. Povstalci bezprostredne útok nekomentovali. Útok bol podľa zdroja zameraný na miesto, kde sa nachádza posádka separatistov, ktorí sa usilujú o vytvorenie nezávislého Južného Sudánu ako štátu, ktorý existoval do roku 1990.

Južnou oblasťou Jemenu otriasa v posledných mesiacoch násilie

Pri útokoch pripisovaných džihádistickej organizácii al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) tam totiž zomrelo už niekoľko vojakov a bojovníkov verných jemenským separatistom. AQAP je pritom považovaná Spojenými štátmi za jednu z najnebezpečnejších odnoží al-Káidy.

Jemen sa zmieta v občianskej vojne od roku 2014, keď Iránom podporovaní húsijskí povstalci obsadili hlavné mesto Saná, čím prinútili medzinárodne uznávanú vládu odísť do exilu. O rok neskôr vstúpila do konfliktu na strane jemenskej vlády koalícia vedená Saudskou Arábiou a v nasledujúcich rokoch sa konflikt v Jemene zmenil na zástupnú vojnu medzi Saudskou Arábiou a Iránom, hlavným zahraničným podporovateľom húsíov.

Konflikt v Jemene spôsobil jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete a zabitých v ňom bolo viac ako 150.000 ľudí – ozbrojencov i civilistov. Boje v Jemene sa však upokojili po tom, čo bolo vyjednané za pomoci OSN prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti vlani v apríli. Aj po vypršaní tejto dohody vlani v októbri však zastala situácia v krajine z veľkej časti pokojná, píše AFP.

Viac o téme: SmrťVojaciútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu