Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najmenej 46 ľudí zahynulo pri leteckom útoku v Chartúme: Desiatky ďalších sa zranili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

CHARTÚM - Najmenej 46 ľudí zahynulo a desiatky ďalších sa zranili pri leteckom útoku v sudánskom hlavnom meste Chartúm. Informuje o tom v pondelok správa z agentúry AFP, podľa ktorej ide o jeden z najhorších útokov od aprílového vypuknutia bojov v Sudáne, pokiaľ ide o počet obetí.

Podľa správ miestnych prodemokratických aktivistov zaútočili na trhovisko, nachádzajúce sa v južnej časti Chartúmu, vojenské lietadlá. K náletu, z ktorého sa obviňujú obe strany konfliktu, došlo v nedeľu ráno miestneho času a prvé správy hovorili o približne troch desiatkach obetí. 

Archívne video: Kyjevom otriasajú výbuchy: Zelenskyj varuje ľudí, aby si na seba dávali pozor

Kyjevom otriasajú výbuchy: Zelenskyj varuje ľudí, aby si na seba dávali pozor (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Neďaleká fakultná nemocnica naliehavo apelovala na všetok zdravotnícky personál nachádzajúci sa v oblasti Chartúmu, aby prišiel pomôcť ošetriť desiatky zranených, ktorých privážali ešte aj v nedeľu vo večerných hodinách. Podobný letecký útok v južnej časti sudánskej metropoly sa odohral aj 2. septembra, keď prišlo o život 20 civilistov.

V Sudáne vypukli 15. apríla ťažké boje medzi sudánskou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Podľa konzervatívneho odhadu neziskovej organizácie ACLED zahynulo v dôsledku bojov už približne 7 500 ľudí.

Jednotky RSF obvinili sudánsku armádu

Jednotky RSF obvinili z nedeľňajšieho leteckého útoku na trhovisko sudánsku armádu. Tá tieto obvinenia odmietla s tým, že útočí len na legitímne vojenské ciele a dodržiava pri tom ustanovenia medzinárodného práva.

Agentúra AFP spresňuje, že armádne sily kontrolujú vzdušný priestor nad Chartúmom, zatiaľ čo bojovníci RSF ovládajú ulice hlavného mesta. Armáda čelí obvineniam z opakovaného ostreľovania obytných zón, v ktorých operujú polovojenské jednotky RSF.

Podľa OSN muselo z Chartúmu, ktorý mal pred vypuknutím konfliktu približne päť miliónov obyvateľov, utiecť už 2,8 milióna ľudí. Zo Sudánu celkovo ušlo už päť miliónov ľudí, z toho zhruba milión do okolitých štátov.

Viac o téme: ObeteBojeZraneníTragédieSudánChartúmLetecké útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu