Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Supertajfún Saola spôsobil na Filipínach záplavy: Viac ako tisíc ľudí utieklo zo svojich domovov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA(Philippine Coast Guard via AP))

MANILA - Viac ako tisíc ľudí utieklo v nedeľu zo svojich domovov na severe Filipín v dôsledku záplav spôsobených supertajfúnom Saola.

Saola sa v noci na nedeľu prehnal okolo ostrova Luzon a pokračoval na juh. Rýchlosť vetra dosahovala až 185 kilometrov za hodinu, uviedol štátny meteorologický úrad. Neboli hlásené žiadne obete ani väčšie škody. Obyvatelia pobrežných komunít ohrozených silným vetrom a veľkými vlnami boli premiestnení na vyššie položené miesta na tichomorskom pobreží provincií Isabela, Cagayan a Ilocos Sur.

Filipíny zasiahne každý rok v priemere 20 veľkých búrok

"Tieto pobrežné územia nemajú žiadnu ochranu, ležia priamo pri Pacifiku. Neustále prší, ale vietor nie je taký silný," povedal telefonicky pre AFP predstaviteľ záchrannej služby. Oko supertajfúnu Saola bude počas niekoľkých nasledujúcich hodín nad oceánom a meteorológovia očakávajú, že sa v najbližších dňoch stočí na východ a potom na severozápad smerom na Taiwan. Filipíny zasiahne každý rok v priemere 20 veľkých búrok, ktoré si vyžiadajú niekoľko sto obetí a spôsobujú chudobu v rozsiahlych regiónoch.

Viac o téme: ZáplavyPočasieFilipínySupertajfúnSaola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu