Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pre požiar krovia evakuovali obyvateľov štvrte havajského mesta Lahaina

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alan Dickar)

HONOLULU - Úrady na havajskom ostrove Maui v sobotu evakuovali obyvateľov z jednej zo štvrtí mesta Lahaina pre požiar krovia. Informovala o tom agentúra AP.

Plamene začali horieť len niekoľko kilometrov od centra mesta, ktoré bolo začiatkom augusta zničené pri lesnom požiari. Tamojšie úrady ozrejmili, že príkaz na evakuáciu bol v sobotu vydaný pre obytnú štvrť v oblasti kopcov nad letoviskom Kaanapali.

Požiar v meste Lahaina z 8. augusta zabil najmenej 115 ľudí a nezvestných je ešte neznámy počet ďalších osôb. Okres Maui zaň vo štvrtok zažaloval elektrárenskú spoločnosť Hawaiian Electric. Podľa okresu táto spoločnosť napriek mimoriadne silnému vetru a suchému počasiu z nedbalosti neodstavila elektrický prúd. Opisy svedkov a videá naznačujú, že keď vietor sprevádzajúci hurikán rúcal na ostrove stožiare elektrického vedenia, lietajúce iskry vyvolali požiare.

Úrady zrušili evakuáciu v meste Lahaina

Úrady na havajskom ostrove Maui zrušil príkaz na dočasnú evakuáciu jednej zo štvrtí mesta Lahaina, ktorú ohrozoval požiar na ploche 4 hektáre.Lesný požiar vypukol len pár kilometrov od mesta, kým ho hasiči dostali pod kontrolu. Agentúra pre núdzové riadenie okresu Maui oznámila v príspevku na sociálnej sieti, že evakuácia sa skončila o 17.00 h (3.00 h SELČ) a obyvatelia sa môžu vrátiť domov.

Okres Maui v online príspevku uviedol, že v oblasti stále pracujú hasiči, ale požiar už nepredstavuje aktívnu hrozbu. Evakuovaným preto stále odporúča zostať v bezpečí mimo svojich domovov. Príkaz na evakuáciu sa týkal malého počtu domov v kopcoch nad hotelmi v letovisku Kaanapali. Bezprostredne nebolo jasné, koľko ľudí to zasiahlo. Požiar zhoršil silný pasátový vietor.Centrum mesta Lahaina 8. augusta zničil požiar, pri ktorom zahynulo najmenej 115 ľudí a 2000 budov bolo zničených.

Viac o téme: PožiarEvakuáciaObyvateliaKrovieHavajLesné požiareLahaina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu