Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezident Mnangagwa obhájil v Zimbabwe svoj mandát

Emmerson Mnangagwa Zobraziť galériu (2)
Emmerson Mnangagwa (Zdroj: SITA/AP/Ben Curtis)

HARARE - Prezident juhoafrickej krajiny Zimbabwe Emmerson Mnangagwa bol opätovne zvolený do funkcie, so ziskom 52,6 percent hlasov odovzdaných v tohtotýždňových prezidentských voľbách si zabezpečil druhé funkčné obdobie. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP odvolávajúca sa na tamojšiu volebnú komisiu.

Mnangagwov hlavný súper a líder opozície Nelson Chamisa získal vo voľbách 44 percent hlasov. Mnangagwa ho porazil aj v sporných prezidentských voľbách v roku 2018. Znovuzvolený prezident sa vyhol druhému kolu volieb vďaka tomu, že získal viac ako polovicu odovzdaných hlasov. Celkovo sa o post prezidenta uchádzalo dvanásť kandidátov a volebná účasť dosiahla 69 percent.

Emmerson Mnangagwa
Zobraziť galériu (2)
Emmerson Mnangagwa  (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi, FILE)

Prezidentské voľby, ktoré sa konali v stredu a štvrtok, však boli poznamenané rôznymi oneskoreniami, čo vyvolalo obvinenia opozície z falšovania výsledkov a potláčania volebného práva. Zahraniční pozorovatelia v piatok uviedli, že voľby nespĺňali regionálne a medzinárodné normy. Mnangagwa je na čele krajiny od roku 2017, keď po vojenskom prevrate nahradil dlhoročného lídra Roberta Mugabeho. Mnangagwa bol blízkym spolupracovníkom exprezidenta a pred prevratom pôsobil ako viceprezident.

Dozorné orgány upozorňujú na rozšírenú korupciu

Zimbabwe s približne 15 miliónmi obyvateľov má bohaté ložiská nerastných surovín vrátane lítia, ktoré je kľúčovou súčasťou batérií pre elektronické automobily. Dozorné orgány však upozorňujú na rozšírenú korupciu a zlé riadenie, ktoré obmedzujú potenciál krajiny. Táto juhoafrická krajina už roky čelí sankciám zo strany USA a Európskej únie za údajné porušovanie ľudských práv, ktoré vládnuca strana odmieta. EÚ zaviedla sériu reštriktívnych opatrení voči tejto juhoafrickej krajine v roku 2002 v reakcii na potláčanie opozície a odnímanie pôdy belošským farmárom.

Viac o téme: MandátZimbabweEmmerson MnangagwaPrezidentObhájenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu