Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Choroba, ktorá prepukla v Poľsku, sa naďalej šíri: Počet úmrtí stúpol na osem

(Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Na osem stúpol počet úmrtí súvisiacich s legionárskou chorobou, ktorá prepukla v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, uviedol v sobotu hovorca tamojšej nemocnice Andrzej Sojka. Informuje správa agentúry PAP.

"Bol to pacient trpiaci viacerými ďalšími chorobami vrátane rakoviny," povedal Sojka s tým, že testy potvrdili prítomnosť baktérie spôsobujúcej legionársku chorobu. Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda.

archívne video  Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc

Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami. Príčina šírenia baktérii spôsobujúcich toto ochorenie v Rzeszówe zatiaľ nebola určená. Mesto v snahe určiť príčinu šírenia baktérii nechalo otestovať vzorky mestskej vody, pričom výsledky testov očakáva v pondelok.

Viac o téme: ChorobaObetePoľskoLegionelóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu