Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ďalšie otázniky okolo smrti Prigožina: V márnici už identifikovali jeho telo, podľa ruskej strany sa nachádza v Afrike

Vodca wagnerovcov Jevgenij Prigožin (†62)
Vodca wagnerovcov Jevgenij Prigožin (†62) (Zdroj: TASR/AP/Razgruzka_Vagnera telegram channel, SITA/AP/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA – Celý svet rieši smrť bývalého vodcu Wagnerovej skupiny. Po páde lietadla pri Moskve vznikol požiar, ktorý všetky telá na palube spálil. Objavili sa však informácie, že podľa niektorých znakov sa predsa len podarilo určiť telo vodcu Wagnerovcov. Na ruských weboch však kolujú informácie, že Prigožin bol spozorovaný na území Afriky.

archívne video

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

Žoldnier, ktorý slúžil v radoch Wagnerovej skupiny, pomohol pri identifikácii tela Jevgeniho Prigožina (†62). Stalo sa tak deň po tom, ako sa v stredu 23. augusta zrútilo z oblohy lietadlo neďaleko Moskvy, na ktorého palube bol aj vodca wagnerovcov. Podľa Daily Star identifikovali Prigožinovo telo vďaka chýbajúcej časti prsta na ľavej ruke. Jeho vojaci vedeli, že tento úraz utrpel počas odpykávania si trestu v gulagu. 

Znak po týraní 

V márnici, ktorá sa nachádza v regióne Tver, malo byť identifikované aj telo Dmitrija Utkina, Prigožinovej pravej ruky. Od nehody sa šíria rôzne teórie, za akých okolností havarovalo Prigožonovo súkromné lietadlo. Najvaic sa spomína Rusko, ktoré sa malo pomstiť wagnerovcom za neúspešný pokus o prevrat. 

 

The body of Russia's Wagner group chief Yevgeny Prigozhin, who led revolt against Russian government, was said to have...

Posted by BNZ English on Friday, August 25, 2023

Názor Západu

Na ruských weboch sa ale šíria úplne iné informácie. Jevgenij Prigožin mal byť deň po havárii lietadla videný živý a zdravý v hotelovom komplexe v Mali. Britské ministerstvo obrany vnieslo do tohto prípadu ďalšie pochybnosti, keď sa na sociálnych sieťach vyjadrilo, že zatiaľ nemá definitívny dôkaz, že bol Prigožin na palube. "Okrem toho je známe, že v tomto prípade sa uplatňujú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Je však vysoko pravdepodobné, že je skutočne mŕtvy," uvádza britský rezort.

S týmto tvrdením súhlasí aj americký Pentagon. "Naše prvé hodnotenia naznačujú, že Prigožin bol skutočne zabitý. Nemáme však žiadne ďalšie informácie, ktoré by potvrdzovali vyhlásenia tlačových správ. Písalo sa v nich, že Prigožinovo súkromné lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch. Tieto informácie považujeme v súčasnej dobe za nepresné," povedal pre Fox News tlačový tajomník vzdušných síl Pentagonu, generál Pat Ryder. 

Rozdielna teória 

Ruský účet na Telegrame Arabskaja Afrika však hlási, že Prigožina videlo v Mali deň po havárii hneď niekoľko očitých svedkov. Vodca Wagnerovej skupiny sa mal zdržiavať v jednom z hotelov. "Prigožin je živý a zdravý, no veľmi sa neradujte. Teraz je v Mali, konkrétne na hraniciach s Nigerom...Má tu vzdorovať možnému útoku francúzskych jednotiek ECOWAS. Pád lietadla v Rusku je len divadlo pre médiá. Nie je to nič viac ako len starý trik tajných služieb," uvádza ruský účet.

 

Viac o téme: TeloMárnicaIdentifikáciaPropagandaZavádzanieRuskoAfrikaMaliJevgenij Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu