Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nebola to raketa? Americká tajná služba prišla s inou šokujúcou teóriou o havárii Prigožinovho lietadla

Trosky Prigožinovho lietadla Zobraziť galériu (2)
Trosky Prigožinovho lietadla (Zdroj: SITA/AP Photo)

NEW YORK - Za haváriou súkromného lietadla šéfa wagnerovcov Jevgenija Prigožina a jeho predpokladanou smrťou je stále veľa otáznikov. Najprv sa predpokladalo, že išlo o raketu, ktorá lietadlo poslala k zemi, no americká tajná služba má teraz novú teóriu. K havárii údajne viedol výbuch na palube.

Ako uvádza New York Times s odvolaním sa na spravodajské informácie, za smrť pasažierov môže byť zodpovedná bomba alebo iná forma sabotáže – treba preto myslieť aj na zlé palivo.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 547 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Trup takmer neporušený pri náraze

V každom prípade satelity amerických spravodajských služieb nezaregistrovali žiadny štart rakiet v blízkosti miesta havárie, uvádza sa ďalej v správe. Neexistuje teda žiadny dôkaz, že súkromné ​​lietadlo bolo zničené raketou zem-vzduch. K podobnému záveru dochádzajú aj experti na CNN – na základe zverejneného radarového záberu miesta havárie predpokladajú, že trup lietadla bol pri dopade na zem takmer neporušený – ďalší náznak, ktorý by mohol hovoriť proti rakete.

Ruský telegramový kanál Basa tiež informuje o podozrení, že pád lietadla mohol spôsobiť výbuch. Vyšetrovatelia preto pokračujú v teórii, že na palube lietadla bola jedna alebo dve bomby. Neštátny magazín má väčšinou dobré kontakty v bezpečnostných kruhoch.

Nebola to raketa? Americká
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Putin chce čakať na vyšetrovanie

Putin, ktorého mnohí experti podozrievajú, že stojí za haváriou, vo štvrtok prehovoril tiež, no s informáciami o skutočnej príčine havárie sa miernil. Zdôraznil, že bude treba počkať na vyšetrovanie. To si vyžiaduje čas. Ukrajina však akúkoľvek účasť poprela.

Putin a Prigožin sa po jeho júnovom povstaní otvorene rozhádali. Ruské úrady medzitým začali vyšetrovanie. Vyšetrovací výbor zodpovedný za závažné zločiny vo štvrtok uviedol, že vyšetruje "porušenie predpisov o bezpečnosti letovej prevádzky". Výbor preto vyslal na miesto havárie tím vyšetrovateľov.

Viac o téme: SmrťLetecká haváriaJevgenij Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu