Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zinscenoval Prigožin svoju smrť? Na oblohe sa objavilo aj druhé záhadné lietadlo

Ľudia prinášajú v Petrohrade kvety na pamiatku Jevgenija Prigožina. Zobraziť galériu (2)
Ľudia prinášajú v Petrohrade kvety na pamiatku Jevgenija Prigožina. (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA - Pomstil sa ruský diktátor Vladimir Putin a zlikvidoval svojho najväčšieho rivala? Mal na to veľa dôvodov a žiadne škrupule. Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin musel vedieť, že je terčom Kremľa. Aj preto mohol podľa niektorých pozorovateľov zinscenovať svoju smrť a ukryť sa.

Aspoň tomu veria nielen niektorí jeho zarytí priaznivci, ktorí stále dúfajú, že Prigožin žije. Pretože zatiaľ nie je definitívne objasnené, či bol šéf žoldnierov skutočne na palube lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 547 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Pochybnosti o Prigožinovej smrti prvýkrát zasial v stredu večer telegramový kanál žoldnierskej skupiny "The Grey Zone".

Záhada s druhým lietadlom

Ako informovala Gray Zone v stredu o 19:58, popri havarovanom súkromnom lietadle bol vo vzduchu aj druhý stroj. Nezrútil sa, ale po havárii prvého sa vrátilo do Moskvy a bezpečne tam pristálo. Je to zrejmé aj zo stránky, ktorá sleduje lety na celom svete, ako je Flightradar24.

Havarované lietadlo bolo Embraer Legacy 600, registrácie RA-02795, druhý stroj Embraer ERJ-135BJ Legacy 650 s číslom RA-02748.

„Kde bol nakoniec samotný Jevgenij Prigožin? Presné údaje o tom momentálne nie sú k dispozícii,“ uviedol kanál „Gray Zone“.

Bol wagnerovec číslo dva skutočne na palube?

Nádej mnohých priaznivcov wagnerovcov je, že Prigozhin bol v druhom lietadle. To môže byť podporené skutočnosťou, že ako ohrozená osoba často klamlivo uvádzala, kde sa skutočne nachádza.

V rámci preventívneho bezpečnostného opatrenia nemohol nastúpiť do lietadla spolu s Dmitrijom Utkinom – aspoň si to myslia pozorovatelia.

Dmitrij Utkin
Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Utkin  (Zdroj: profimedia.sk)

Utkin je číslo dva v skupine wagnerovcov a hlavný jej veliteľ. Práve on dal súkromnej armáde meno pri jej založení: Neonacista s vytetovanými symbolmi SS na hornej časti tela je fanúšikom nemeckého operného skladateľa Richarda Wagnera a jeho opery Valkýra. Uktin má aj bojové meno „Wagner“.

Telá zatiaľ neboli identifikované

Ruské úrady vo štvrtok informovali o nájdení desiatich tiel – avšak bez potvrdenia Prigožinovej smrti, keďže telá ešte neboli identifikované a nemusí sa tak stať tak rýchlo. Mŕtvoly sú totiž vážne znetvorené.

Vplyvná ruská blogerská skupina „Rybar“ (viac ako milión predplatiteľov) vo štvrtok napísala: „Telá na mieste havárie ešte neboli identifikované. V oplotenej oblasti pracujú koroneri a všetky telá boli prevezené do jednej z márníc v Tveri. Podľa niektorých zdrojov boli niektoré telá vážne znetvorené, takže budú potrebné analýzy o DNA."

Je známe, že niekoľko ľudí sa volá Jevgenij Prigožin

Keir Giles z londýnskeho think-tanku Chatham House však varoval pred unáhlenými závermi: „Je známe, že na palube bol cestujúci menom Jevgenij Prigožin – je však tiež známe, že niekoľko ľudí si zmenilo mená na Jevgenij Prigožin ako súčasť jeho úsilia zahmlievať svoje cesty,“ povedal expert pre denník Daily Mail. Jeho kontroverzný záver znie: Nečudujte sa, že sa Prigožin objaví v novom videu z Afriky.

Viac o téme: LietadloSmrťMoskvaLetecká haváriaJevgenij Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu