Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po havárii lietadla s Prigožinom na palube: Wagnerovci sa vyhrážajú, aby s nimi ľudia počítali! Príde pomsta

Lietadlo s Prigožinom na palube začalo po dopade horieť.
Lietadlo s Prigožinom na palube začalo po dopade horieť. (Zdroj: Twitter/Visegrád 24)

MOSKVA - Desať ľudí zahynulo pri havárii súkromného lietadla neďaleko Moskvy. Prigožin bol na zozname cestujúcich. Kanál Gray Zone Wagner a ďalšie ruské zdroje potvrdili Prigožinovu smrť.

Ľudia začali klásť kvety na mieste leteckého nešťastia v Rusku. Zišli sa aj v Petrohrade, aby si pripomenuli zakladateľa Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Pred sídlom súkromnej vojenskej spoločnosti wagnerovci rozvinuli veľký transparent s nápisom: „Wagner PMC. Sme spolu.“ Kladú tiež kvety, zapaľujú sviečky a nechávajú odznaky Vagner PMC pri vchode do Wagnerovho centra.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 545 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Zelenského poradca: Putin nikomu neodpúšťa svoj vlastný strach

Pre poradcu ukrajinského prezidentského úradu Mychajla Podoľaka bola smrť vodcu žoldnierov Jevgenija Prigožina predvídateľná od jeho vzbury proti Kremľu v júni. "Prigožin si podpísal rozsudok smrti vo chvíli, keď sa zastavil 200 kilometrov od Moskvy," povedal Podoľak pre "Bild". "Povstanie v Prigožine v júni skutočne vystrašilo (ruského prezidenta Vladimira) Putina" a muselo mať následky v dohľadnej budúcnosti, pretože: "Putin nikomu neodpúšťa svoj vlastný strach."

Ak by sa potvrdila téza, že pád lietadla s Prigožinom na palube bol spôsobený vražedným plánom, išlo by o „demonštratívnu likvidáciu“ a „priamy signál elitám (...), že v Rusku sa začali brutálne vraždy vlastných ľudí. Z Podoľakovho pohľadu by tak Moskva vyslala signál vlastnej armáde, „že tam naozaj nie sú žiadni hrdinovia a že každá nelojalita bude potrestaná smrťou“.

Po Prigožinovej smrti sa wagnerovci vyhrážajú: Počítajte s nami!

Štvrtok, 24. augusta, 00:10 Námestník ministra vnútra Ukrajiny Anton Geraščenko zverejnil videoodkaz skupiny Wagner po Prigožinovej smrti. Zobrazuje troch vojakov, ktorí to jasne oznamujú do kamery. V tweete Geraščenko píše: „Veľa diskusií o tom, čo Wagner urobí v tejto situácii. Povieme len jedno: začíname letmo. Počítajte s nami!"

Zoznam pasažierov na palube havarovaného lietadla

Na palube havarovaného stroja patriaceho Prigožinovi boli tieto osoby:

Jevgenij Prigožin – zakladateľ vagnerovcov
Dmitrij Utkin – spoluzakladateľ
Sergej Propustin 
Jevgenij Makaryan
Alexander Totmin
Valerij Chekalov
Mikolaj Matusev
Alexei Levšin – kapitán 
Rustam Karimov – kopilot
Kristina Raspopová - letuška

 

Viac o téme: SmrťLetecká haváriaJevgenij Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu