Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Druhý pokus o vypustenie špionážneho satelitu KĽDR sa skončil neúspechom

Kim-Čong un Zobraziť galériu (2)
Kim-Čong un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že jej druhý pokus o vypustenie špionážneho satelitu opäť nevyšiel. Informovala o tom štátna tlačová agentúra KCNA, podľa ktorej nešlo o závažný technický problém. Prisľúbila však, že v októbri sa satelit určite podarí vypustiť. Správa bola prevzatá z agentúr AFP a Jonhap.

"Let prvého a druhého stupňa rakety prebiehal normálne, no vypustenie satelitu zlyhalo v dôsledku poruchy núdzového odpaľovacieho systému na treťom stupni," vyhlásila KCNA.

Juhokórejská armáda už predtým uviedla, že KĽDR sa vo štvrtok pokúsila o vypustenie "vesmírnej nosnej rakety" smerom na juh. Severná Kórea okrem toho podľa agentúry Jonhap informovala Japonsko o plánovanom vypustení satelitu a zriadení troch potenciálne nebezpečných námorných zón. Dve sa mali nachádzať západne od Kórejského polostrova a jedna východne od filipínskeho ostrova Luzon.

Kim-Čong un
Zobraziť galériu (2)
Kim-Čong un  (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severná Kórea sa o vypustenie špionážneho satelitu po prvýkrát pokúsila na konci mája. Nosná raketa sa však v dôsledku abnormálneho štartu dvojstupňového motora zrútila do mora, uviedla vtedy agentúra KCNA.

Japonsko a USA odsúdili pokus KĽDR o vypustenie špionážneho satelitu

Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok odsúdil neúspešný pokus Severnej Kórey o vypustenie špionážneho satelitu na obežnú dráhu. Podobne zareagoval i Biely dom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Po komplexnom zvážení všetkých faktorov potvrdzujeme, že počas pokusu o vypustenie satelitu sa nič nedostalo na obežnú dráhu, preto ho považujeme za neúspešný," povedal Kišida novinárom. Dodal, že i napriek tomu "je takéto správanie v rozpore s rezolúciami Organizácie Spojených národov".

Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Adrienne Watsonová tiež vyhlásila, že pokus KĽDR o vypustenie satelitu bol "bezočivým porušením viacerých rezolúcií OSN". Dodala, že incident len zvyšuje napätie a hrozí tak destabilizácia bezpečnostnej situácie v okolí KĽDR i na celom svete.

Viac o téme: SatelitŠpionážSeverná KóreaKĽDRKim Čong un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu