Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNE Lietadlo Prigožina havarovalo: Šéf wagnerovcov je mŕtvy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter.com/NEXTA, SITA/AP Photo)

MOSKVA - Desať ľudí v stredu zahynulo pri havárii súkromného lietadla severne od ruskej metropoly Moskva. Podľa ruského úradu pre civilné letectvo bol na zozname pasažierov aj vodca žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Informuje stanica Sky News.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Aktualizované o 21:55

Šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin je mŕtvy, píše podľa ruskojazyčného serveru BBC telegramový kanál Grey Zone, spájaný s wagnerovcami. Ruské úrady predtým uviedli, že Prigožin bol na zozname pasažierov súkromného lietadla, ktoré dnes havarovalo v ruskej Tverskej oblasti.

Úmrtie podnikateľa doteraz úrady oficiálne nepotvrdili, okolnosti havárie lietadla sú predmetom vyšetrovania. Grey Zone teraz uviedol, že Prigožinova smrť je následkom "konania zradcov Ruska".

Aktualizované o 21:31

Havária lietadla, v ktorom sa mal nachádzať vodca ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, bola signálom z Kremľa pre ruské elity. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Demonštratívna eliminácia Prigožina a velenia wagnerovcov dva mesiace po pokuse o vzburu je signál od (ruského prezidenta Vladimira) Putina ruským elitám pred voľbami v roku 2024. 'Pozor! Nelojálnosť sa rovná smrti'", napísal Podoľak na sociálnych sieťach.

"Medzitým je zrejmé, že Putin nikomu neodpúšťa svoj vlastný beštiálny teror," napísal Podoľak na sociálnej sieti X (predtým Twitter). "Je tiež zrejmé, že Prigožin si podpísal zvláštny rozsudok smrti vo chvíli, keď uveril v bizarné 'záruky' (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka a v Putinovo rovnako absurdné ' čestné slovo'," napísal ďalej podľa stanice Sky News Podoľak.

Aktualizované o 20:55 

Moskvou dosadený šéf okupačnej správy v ukrajinskej Záporožskej oblasti Vladimir Rogov na telegrame napísal, že jeho zdroje zvnútra Wagnerovej skupiny potvrdili úmrtie Prigožina a tiež jedného z veliteľov, bývalého pracovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Dmitrija Utkina.

Agentúra AFP citovala ruské tlačové agentúry, podľa ktorých je Prigožin medzi obeťami havárie lietadla. Zahynúť malo všetkých desať pasažierov na palube.

"Súkromné lietadlo Embraer Legacy na strase z Moskvy do Petrohradu sa zrútilo blízko dediny Kuženkino v Tverskej oblasti. Na palube bolo desať ľudí vrátane troch členov posádky. Na základe prvých informácií zahynuli všetci na palube," uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

"Začali sme vyšetrovanie havárie lietadla Embraer, ktorá sa stala dnes večer v Tverskej oblasti. Na zozname cestujúcich bolo aj meno Jevgenij Prigožin," citoval TASS ruskú federálnu agentúru pre leteckú dopravu Rosaviacija. Záchranné zložky podľa agentúry RIA Novosti uviedli, že zatiaľ na mieste našli telá ôsmich osôb. Lietadlo, ktoré v tom čase bolo vo vzduchu necelú polhodinu, začalo po náraze do zeme horieť.

Moderátorka Xenija Sobčaková na sociálnej sieti uviedla, že havarované lietadlo zrejme patrilo práve Prigožinovi. Ruskojazyčný server BBC napísal, že šéf wagnerovcov vlastní stroj Embraer Legacy 600 s označením RA-02795 a podľa serveru Flightradar lietadlo s týmto číslom dnes popoludní vzlietlo z Moskvy. Okolo 15:11 sa potom stratilo z radaru nad Tverskou oblasťou vo výške 8500 metrov.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (4)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: TASR/AP/Razgruzka_Vagnera telegram channel)

Podľa nepotvrdených informácií na platforme Telegram bolo súkromné lietadlo, ktoré smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde sa nachádzajú Prigožinove firmy, zostrelené ruskou protivzdušnou obranou. Stanica Sky News pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne overiť.

Nedávno viedol ozbrojenú vzburu proti veleniu ruskej armády

Prigožin, ktorého bojovníci z Wagnerovej skupiny sa v rámci ruského vojenského ťaženia na Ukrajine zúčastnili najtvrdších bojov, sa tento rok na konci júna pokúsil o ozbrojenú vzburu proti ruskému armádnemu veleniu a ministerstvu obrany. Pri bleskovej akcii 24. júna obsadil armádne objekty a letisko v Rostove na Done na juhozápade Ruska. Následne sa niekoľko tisíc žoldnierov s tankmi, obrnenými vozidlami, protilietadlovými zbraňami a civilnými nákladnými autami vydalo na Moskvu, ešte ten deň sa ale Prigožin postup svojich ľudí zastavil.

Kremeľ následne ohlásil, že wagnerovci aj ich šéf nebudú stíhaní, ale odídu do Bieloruska. Odvtedy nie je ich osud jasný. Prigožin tento týždeň zverejnil prvé video od vzbury, na ktorom naznačoval, že je v Afrike. Nie je ale jasné, kedy a kde zábery vznikli.

Viac o téme: LietadloRuskoJevgenij Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu