Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Erdogan s Orbánom hovorili o vstupe Švédska do NATO aj energetickej spolupráci

 Recep Tayyip Erdogan a Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan a Viktor Orbán (Zdroj: Twitter/Orbán Viktor)

BUDAPEŠŤ - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v nedeľu v Budapešti stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Rokovali o posilnení energetickej spolupráce či aj snahe Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie

Maďarsko a Turecko sú jedinými krajinami NATO, ktorých parlamenty vstup Švédska ešte neratifikovali. Turecký prezident Erdogan však v júli svoje "veto" stiahol a ohlásil, že Ankara vstup Švédska do Aliancie podporuje a čoskoro túto záležitosť predloží na schválenie tureckému parlamentu. Neskôr však uviedol, že Turecko neratifikuje vstup Švédska skôr než v októbri.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

Parlamenty oboch krajín majú aktuálne letnú prestávku. Turecký parlament sa údajne plánuje ratifikáciou švédskej žiadosti zaoberať v októbri, zatiaľ čo maďarský začne zasadať v polovici septembra. "K tejto otázke sa môžeme vrátiť na jesennom zasadnutí," uviedol na margo stretnutia s Erdoganom maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku. "Dohodli sme sa, že zostaneme v kontakte," dodal.

 

🇭🇺magyar-🇹🇷török két jó barát

Posted by Szijjártó Péter on Sunday, August 20, 2023

Erdoganova návšteva je jednou zo série diplomatických schôdzok

Obe krajiny rokovali aj o posilnení vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky. Maďarsko získava približne 80 percent svojho zemného plynu z Ruska, a to predovšetkým cez plynovod TurkStream, ktorý vedie cez Srbsko na juh Maďarska. Erdoganova návšteva je jednou zo série diplomatických schôdzok, ktoré Orbán zorganizoval pri príležitosti Majstrovstiev sveta v atletike, ktoré sa v sobotu začali v Budapešti.

Takéto stretnutia sa v nedeľu v Budapešti konali aj s prezidentmi Srbska, Azerbajdžanu, Kirgizska či Turkménska. Srbský prezident Aleksandar Vučič podľa vyjadrenia Szijjártóa prisľúbil, že jeho krajina zvýši dodávky ruského zemného plynu do Maďarska, ak Kyjev odmietne predĺžiť dohodu, ktorá umožňuje tranzit komodity cez územie Ukrajiny. S Azerbajdžanom zase Budapešť podpísala dohoda o uskladnení 50 miliónov metrov kubických plynu na území Maďarska, uvádza AFP.
 

Viac o téme: StretnutieEnergieSpoluprácaNATOŠvédskoRecep Tayyip ErdoganViktor OrbáN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu