Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NASA a SpaceX presunuli štart posádky k ISS na sobotu: Príčina odkladu nebola uvedená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/NASA)

MYS CANAVERAL - Na piatok naplánovaný štart kozmickej lode Crew Dragon s posádkou k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) posunuli na sobotu. Oznámili to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a spoločnosť SpaceX.

NASA príčiny odkladu neuviedla. "Štart je teraz naplánovaný na 3.27 h miestneho času (9.27 h SELČ) v sobotu 26. augusta," uviedla vesmírna agentúra. Pripomenula, že ide o siedmy štart SpaceX v rámci obmieňania posádky na ISS. SpaceX uviedla, že nový termín štartu poskytol tímom ďalší čas na dokončenie a prediskutovanie analýzy. Veliteľom posádky Crew-7 je americká astronautka Jasmin Moghbeliová. Okrem nej poletia Andreas Mogensen z Dánska, Japonec Satoši Furukawa a ruský kozmonaut Konstantin Borisov. Odštartujú z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida. Pre Moghbeliovú a Borisova to bude prvý let do vesmíru, pripomína AFP.

Mikroorganizmy vo vesmíre

Posádka na ISS strávi šesť mesiacov. Uskutoční vedecké experimenty vrátane zbierania vzoriek počas výstupov do otvoreného kozmu s cieľom určiť, či stanica z ventilov systému na kontrolu prostredia a zabezpečenia životných funkcií (ECLSS) vypúšťa mikroorganizmy. Cieľom je porozumieť, či mikroorganizmy dokážu prežiť a rozmnožovať sa vo vesmíre. Ďalší experiment skúma fyziologické rozdiely medzi spánkom na Zemi a vo vesmíre.

Systém ECLSS (Environmental Control and Life Support System) umožňuje regulovať atmosféru a množstvo kyslíka v prostredí stanice, hospodárenie s odpadom, zásoby vody a zabezpečuje aj protipožiarnu ochranu. Na palube ISS je v súčasnosti sedem osôb. Posádka Crew-6 sa na Zem vráti niekoľko dní po príchode Crew-7.

Viac o téme: PresunISSNASASpaceX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu