Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce rozhodnutie súdu! Žena sa bránila brutálnemu pokusu o znásilnenie: Teraz musí zaplatiť pokutu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PODGORICA - Čiernohorka Milica Živkovičová dostala od súdu peňažný trest za to, že sa "prehnane" bránila pri pokuse o znásilnenie. Prípad v balkánskej krajine vyvolal pobúrenie, podporu vyjadril žene aj premiér, informovala stanica RFE / RL.

Živkovičová podala na políciu trestné oznámenie na tureckého štátneho príslušníka, ktorý ju podľa jej slov chytil za bradu a siahal na intímnej časti tela. V sebaobrane ho potom niekoľkokrát udrela. Súd v meste Kolašin jej teraz vymeral pokutu 85 eur (asi 2000 korún) za to, že "prekročila nutnosť obrany". Musia navyše zaplatiť náklady na tlmočníka z turečtiny. Útočník vyviazol s pokutou 300 eur (asi 7200 korún).

Archívne video

Česká polícia vypátrala násilníka (Zdroj: Policie ČR/Twitter)

"Išla som k sudcovi ako obeť a potom som dostala facku reality v podobe trestu, pretože som sa bránila. Neviem, čo bolo pre mňa ťažšie, či útok násilníka alebo verdikt sudcu," povedala Živkovičová, ktorú podľa jej slov zachránilo len to, že dlhé roky "trénovala" kick-box.

Trestné oznámenie podajú len zriedka

Prehovoriť verejne o sexuálnom napadnutí či podať na útočníka trestné oznámenie je v Čiernej Hore, podobne ako v susedných balkánskych krajinách, skôr vzácnym javom. Server Balkan Insight pripomína, že ženy, ktoré sa k tomuto kroku odhodlajú, bývajú terčom nenávistných kampaní na sociálnych sieťach a odsudkov sa nezriedka dočkajú aj od svojho blízkeho okolia.

Tentoraz však prípad vyvolal skôr vlnu solidarity, uviedla stanica RFE / RL. Živkovičovci sa dostali slov podpory od mimovládnych organizácií, ktoré navrhli zmenu zákonov s cieľom dosiahnuť vyššiu ochranu obetí násilia a kritizujú tiež sudcu Aliju Beganoviča za jeho výklad práva v tomto prípade. Žena dostala ponuky na uhradenie súdnej pokuty a podporu jej osobne vyjadril tiež čiernohorský premiér Dritan Abazović, ktorý súdny rozsudok označil za "zdrvujúci".

Viac o téme: ZnásilneniePokuta Čierna horaMilica Živkovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu