Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pekarová Adamová na stretnutí S3: Západný Balkán si vyžaduje trvalú podporu

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

GRAFENEEG - Západný Balkán si vyžaduje podľa predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR (PSP) Markéty Pekarovej Adamovej trvalú podporu a pozornosť, aby v regióne nezískali oporu nepriatelia Západu. Uviedla to v piatok na rokovaní predsedov parlamentov krajín Slavkovského formátu (S3) v rakúskom Grafeneggu. Informoval hovorca predsedníčky PSP ČR Martin Churavý.

"Západný Balkán si vyžaduje našu trvalú podporu a maximálnu pozornosť. Tento región je totiž z mnohých hľadísk našim nesmierne citlivým miestom. Nesmieme našim nepriateľom dovoliť, aby tam získali akúkoľvek významnú oporu," vyhlásila Pekarová Adamová. 

archívne video Prezident by mal upokojovať a motivovať, povedala po voľbe Pekarová Adamová

Prezident by mal upokojovať a motivovať, povedala po voľbe Pekarová Adamová (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Na parlamentnej úrovni sa tomu podľa nej dá predchádzať tak, že sa bude pokračovať v práci na konkrétnych projektoch rozvojovej spolupráce, vymieňať si know-how či príklady dobrej legislatívnej praxe. Práve z tohto dôvodu sa na tohtoročnom stretnutí zúčastnili okrem šéfky českej snemovne, predsedu NR SR Borisa Kollára a predsedu rakúskej Národnej rady Wolfganga Sobotku aj rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg a delegácie chorvátskeho a talianskeho parlamentu.

Politici rokovali aj o pokračujúcej ruskej vojenskej agresii

Okrem rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu politici rokovali aj o pokračujúcej ruskej vojenskej agresii na Ukrajine a perspektívach jej začlenenia do západných štruktúr. Pekarová Adamová zdôraznila, že Rusko predstavuje pre európsku bezpečnosť a medzinárodný poriadok najväčšiu bezpečnostnú aj dlhodobú priamu hrozbu. Na novej stratégii voči Moskve je podľa nej nutné neustále pracovať. 

"Potrebné je najmä vytrvať v spoločnom úsilí o dôsledné dodržiavanie už prijatých protiruských sankcií, posilniť všemožné kontroly vývozu a zvýšiť tlak na ďalšie krajiny mimo EÚ, ktoré Rusku pomáhajú vyhnúť sa sankciám," povedala predsedníčka PSP ČR. Slavkovský formát je regionálne zoskupenie, ktoré od roku 2015 združuje SR, ČR a Rakúsko. V júli tohto roka prevzalo po Slovensku ročné predsedníctvo v S3 Rakúsko, ktoré piatkové stretnutie hostilo. 

Viac o téme: BalkánS3Parlament ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu