Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pojazdná márnica i experti prišli na Havaj pomôcť identifikovať obete požiarov

Následky požiarov na Havaji Zobraziť galériu (3)
Následky požiarov na Havaji (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Bowmer)

HONOLULU - Na Havaj v utorok dorazila pojazdná márnica, experti i technika s cieľom pomôcť miestnym úradom pri určovaní totožnosti 99 osôb, ktoré doteraz prišli o život počas lesných požiaroch na ostrove Maui. Úrady medzitým pátrajú po ďalších telách. Správa bola prevzatá v stredu z agentúry AP.

Americké ministerstvo zdravotníctva na Havaj nasadilo skupinu súdnych lekárov, patológov a technikov i vybavenie s cieľom určiť totožnosť obetí. "Bude to veľmi, veľmi náročná misia," povedal Jonathan Greene z tohto ministerstva. Dodal, že vzhľadom na vysoký počet obetí bude veľmi dôležitá trpezlivosť.

Následky požiarov na Havaji
Zobraziť galériu (3)
Následky požiarov na Havaji  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Bowmer)

Polícia rodiny nezvestných obyvateľov vyzvala, aby poskytli vzorky DNA. Guvernér Havaja Josh Green upozornil, že úrady ešte môžu nájsť množstvo ďalších tiel. Lesné požiare zachvátili Maui minulý utorok 8. augusta. Spôsobili rozsiahle škody a vyžiadali si evakuáciu množstva ľudí. Najničivejší z nich zdevastoval mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova.

Následky požiarov na Havaji
Zobraziť galériu (3)
Následky požiarov na Havaji  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Bowmer)

Požiare sa ešte stále nepodarilo úplne uhasiť. Sú však najsmrtiacejšie v USA za viac ako storočie a ich príčina je predmetom vyšetrovania, píše AP.

Požiare na Havaji si vyžiadali už viac než 100 obetí

Viac než sto obetí si už vyžiadali lesné požiare, ktoré od minulého týždňa sužujú havajský ostrov Maui. Oznámil to v utorok miestneho času guvernér Havaja Josh Green. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Prišli sme o 101 životov," povedal Green. Dodal, že psy vycvičené na vyhľadávanie tiel už prehľadali viac než jednu štvrtinu územia zasiahnutého nešťastím. Green už predtým upozorňoval, že konečný počet obetí sa ešte zvýši.

Viac o téme: PožiarObeteMárnicaHavaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu