Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Berlíne podpálili pamätník venovaný deportovaným Židom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - V nemeckej metropole Berlín sa v sobotu odohral podpaľačský útok na pamätník venovaný židovským obyvateľom deportovaným nacistami do koncentračných táborov.

 Polícia spresnila, že podozrivý muž podpálil box s knihami o nacizme, ktorý bol súčasťou pamätníka. "Zhoreli takmer všetky knihy," uviedli policajné zdroje na platforme X (predtým Twitter). Muža zahliadli dvaja svedkovia, keď na úsvite podpaľoval improvizovanú knižnicu vyrobenú zo starej telefónnej búdky. Miniknižnica bola súčasťou pamätníka známeho ako Nástupište 17 (Gleis 17) na berlínskej stanici Grünewald, napísala v sobotu DPA.

Z tohto nástupišťa bolo od roku 1941 do nacistických koncentračných táborov smrti v Rige a Varšave, ako aj do táborov Auschwitz a Terezín deportovaných 50.000 nemeckých Židov. Súčasťou berlínskeho pamätníka, ktorý odhalili v januári 1998, je aj 186 plakiet osadených pozdĺž železničnej trate s uvedením dátumu odchodu každého vlaku, počtu odvezených židov a miesta, kam ich deportovali, informuje DPA.

Viac o téme: OheňPamätníkPodpálenieDeportáciaNemeckoBerlínŽidia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu