Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty siedmy (12. augusta 2023)

Ukrajinský vojak bráni oblasť na frontovej línii Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský vojak bráni oblasť na frontovej línii (Zdroj: SITA/Libkos)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinské ozbrojené sily v rámci svojej protiofenzívy postúpili na západe Záporožskej oblasti. V správe to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), na ktorý sa v sobotu odvolala tlačová agentúra DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 534

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 534 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Zdroj Kyiv Independent z ukrajinských ozbrojených síl potvrdil, že Ukrajina úspešne vykonala nálet hlboko na územia ovládané Ruskom v Chersonskej oblasti cez rieku Dnepro.

21:20 Ukrajinci postupujú o 16 až 20 kilometrov „takticky významným“ ťahom.

20:35 Je tomu už rok, čo bola z centra mesta v Černovejch odstránená socha vojaka Červenej armády.

19:45 Turkménsko varovalo Rusko pred snahou rozšíriť svoj vplyv na dodávateľský reťazec zemného plynu zo Strednej Ázie do Číny, napísala agentúra Reuters.

18:45 Odesa, najväčšie prístavné mesto Ukrajiny na pobreží Čierneho mora, oficiálne znovu otvorila niektoré pláže pre plavcov. Je to prvýkrát od začiatku ruskej invázie. Plávanie je však zakázané počas leteckých poplachov, informovali v sobotu miestni predstavitelia.

18:00 Grécko sa pripojilo k bezpečnostným zárukám pre Ukrajinu.

17:45 Poľsko zvýšilo počet vojakov pri hranici s Bieloruskom ako odstrašujúci prostriedok v čase "destabilizujúcich" krokov proruského suseda. Uviedol to v sobotu poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Blaszczak sa v Jarylowke na východe Poľska stretol s niektorými s vojakov, ktorých v poslednom čase poslali k bieloruskej hranici. Zdôraznil tam, že zvýšená vojenská prítomnosť je výlučne odstrašujúcim, nie nepriateľským krokom, ako to tvrdia Minsk a Moskva.

17:15 Ukrajinské ozbrojené sily v rámci svojej protiofenzívy postúpili na západe Záporožskej oblasti. V správe to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), na ktorý sa v sobotu odvolala tlačová agentúra DPA. Ukrajinským vojakom sa "podarili takticky významné postupy územím", napísal inštitút so sídlom vo Washingtone v správe zverejnenej v piatok večer miestneho amerického času. Fotografie zachytávali Ukrajincov, ako dorazili do severných okrajových častí obce Robotyne, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov južne od mesta Orichiv.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

16:30 Poľská polícia skonfiškovala nálepky, ktoré zrejme slúžili na nábor ľudí pre ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Nálepky veľkosti papiera formátu A5 si obyvatelia všimli vo viacerých štvrtiach Krakova, uviedla v sobotu hovorkyňa tamojšej polície pre DPA. Na nálepkách je logo Vagnerovej skupiny nad nápisom v angličtine "Sme tu. Pridaj sa k nám". Kód QR vytlačený pod tým odkazuje podľa polície na náborovú webovú stránku tejto polovojenskej skupiny.

16:15 Ruské sily zostrelili nad Kerčským prielivom ďalšiu ukrajinskú raketu, ktorá smerovala na Kerčský most, oznámil v sobotu popoludní Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov. Správu priniesla ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolal portál britskej televízie Sky News, a následne aj agentúra AFP.

15:50 Ruské vojenské stíhacie lietadlo sa v sobotu zrútilo na výcvikovom lete v Kaliningradskej oblasti. Dvaja piloti na palube prišli o život, oznámili ruské úrady. "Lietadlo Su-30 havarovalo v neobývanej oblasti. Let sa uskutočňoval bez munície. Posádka zomrela," uviedla podľa AP miestna vojenská správa. Pravdepodobnou príčinou bola technická porucha. Kaliningradská oblasť je exklávou Ruska pri Baltskom mori, ktorá hraničí s členmi NATO Poľskom a Litvou.

15:30 Ruské ministerstvo zahraničia tvrdí, že pokus Kyjeva zaútočiť na Krym nezostane bez odozvy.

15:00 Opäť dymová clona na CrimeanBridge.

14:30 Úroda obilia na Ukrajine tento rok prekoná predpovede a v porovnaní s rokom 2022 bude zrejme vďaka priaznivému počasiu o päť percent vyššia. V sobotu po uviedol prvý námestník ukrajinského ministra poľnohospodárstva Taras Vysockyj. Informácie priniesol portál britskej televízie Sky News.

Napriek tomu, že Ukrajina je významným svetovým producentom a vývozcom obilia, produkciu teraz negatívne ovplyvňuje invázia Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022. Námestník ministra poľnohospodárstva Vysockyj pripisuje úspešnú úrodu dobrému letnému počasiu a dažďovým zrážkam.

14:15 V Kerchu v oblasti CrimeanBridge zase hlásili nové výbuchy, doprava na moste je zablokovaná už druhýkrát za deň.

13:48 Iránska tlačová agentúra Tasnim v sobotu oznámila, že s ruskou tlačovou agentúrou Sputnik podpísala dohodu o spolupráci. Informuje agentúra DPA. Predstavitelia oboch agentúr dohodu podpísali prostredníctvom videokonferencie. Tasnim ďalšie podrobnosti o tejto spolupráci neposkytla. Ide však podľa jej vyjadrení o plány na posilnenie spolupráce v oblasti mediálnych činností na globálnej úrovni.

13:40 Výnimočný stav vyhlásili na východe Ruska, kde pretrhnutie priehrady a tajfún spôsobili obrovské záplavy, ktoré si vynútili evakuáciu niekoľkých oblastí. V sobotu o tom informovali ruskí predstavitelia, ktorých citovala tlačová agentúra DPA.

13:25 Na miesto incidentu na moste medzitým dorazili člny pobrežnej stráže.

13:14 Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili dvojicu ukrajinských striel nad Kerčským prielivom v okolí mosta, ktorý spája anektovaný polostrov Krym s ruskou pevninou, oznámil Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov. Most nebol poškodený.

12:55 Reakcia dovolenkárov na Kryme na ďalší útok na most.

12:37 Je nahlásený ďalší útok na Krymský most.

12:10 EÚ daruje Ukrajine takmer 224 000 delostreleckých granátov. "Patrí sem ďalekonosná, samohybná, presne navádzaná munícia, ale aj mínometná munícia a 2 300 rakiet všetkých typov," povedal hovorca EÚ Peter Stano.

11:30 Pravdepodobné premiestnenie ruských výsadkových jednotiek by oslabilo jeho obranu v Chersonskej oblasti.

11:00 "Ráno nepriateľ zasiahol Orekhov navádzanou bombou. Náraz zabil policajta. 12 ľudí bolo zranených, z toho 4 policajti," napísal šéf ministerstva vnútra Ukrajiny Ihor Klymenko.

10:35 Na webe sa objavili fotografie luxusného sídla vodcu zakázanej Komunistickej strany Ukrajiny Petra Symonenka v obci Berezovka neďaleko Makarova. Včera Bezpečnostná služba Ukrajiny oznámila podozrenie na Symonenka.

10:20 Pred 23 rokmi sa v Barentsovom mori potopila ruská jadrová ponorka Kursk. Zahynulo všetkých 118 námorníkov Severnej flotily Ruskej federácie, ktorí boli na palube.

10:00 Ukrajina chce vylúčiť Izrael z formátu Ramstein a zrušiť bezvízový režim.  Dôvodom boli „nepriateľské kroky Izraela voči Ukrajine“ a „proruský postoj po začiatku vojny“. Pre Kyjev Post o tom informovali zdroje z Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny

9:42 Ukrajinské letectvo 12. augusta informovalo, že tri z piatich bezpilotných lietadiel Shahed, ktoré Rusko cez noc vypustilo, zostrelila protivzdušná obrana v Záporožskej oblasti.

9:20 Rýchle dobytie Ruskom okupovaných území v konflikte na Ukrajine je podľa Zdeňka Petráša z brnenskej Univerzity obrany vysoko nepravdepodobné. Problémom je úroveň operačného nasadenia modernej západnej techniky. Petráš to uviedol v rozhovore s ČTK v analýze aktuálneho stavu bojov.

9:15 Podľa Ukrajiny zahynula staršia žena pri rannom ostreľovaní Charkovskej oblasti. Staršia žena bola dnes zabitá pri rannom ruskom ostreľovaní dediny v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Zničená bola obytná budova, oznámil gubernátor oblasti Oleh Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

8:36 Z práce v akvaparku na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Kryme prepustili tri dievčatá, pretože tancovali na ukrajinskú pesničku. Dievčatá už skôr dostali na súde pokutu za "diskreditáciu ruskej armády". Mladé ženy sa nakoniec pred kamerou ospravedlnili za svoj čin, vychválili ruského prezidenta Vladimira Putina ako vrchného veliteľa a zaspievali pesničku Vladimir Putin - molodec (Vladimir Putin je chlap). O prípade informoval na svojom webe aj celoštátny denník Kommersant.

8:30 V okupovanom Tokmaku, regióne Záporožie, okupanti zriadili nemocnicu ruských okupačných vojsk na území materskej školy, informuje Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny.

8:00 Biely dom 11. augusta uviedol, že Spojené štáty sú „určite otvorené“ výcviku ukrajinských pilotov F-16 na pôde USA. Tento proces však môže chvíľu trvať.

7:30 Lekári v Rusmi okupovanej dedine Lazurne v Chersonskej oblasti nedajú lieky obyvateľom, ktorí nedostali ruské pasy, uviedol Gauleiter z miestnej administratívy Aleksandr Dudka.

7:00 Na okupovaný Krym v noci zaútočilo 20 dronov Podľa ruských médií bolo v Novoozernoje počuť výbuchy.

6:30 Wall Street Journal uvádza, že vláda USA sa snaží presvedčiť Egypt, aby začal dodávať zbrane Ukrajine, no Káhira sa so splnením tejto požiadavky neponáhľa.

6:00 V súvislosti s ďalším ekonomickým víťazstvom Ruska navrhujeme pripomenúť „ekonomiku na prstoch“ od veľkého „geoekonomického stratéga“ Putina.

Čím dlhší je dostrel, tým kratšia je vojna

Uistil pri tom Berlín a Washington, že rakety "budú použité iba v rámci (ukrajinských) hraníc." Súčasne však upozornil, že "čím dlhší je dostrel, tým kratšia je vojna." Agentúra DPA, ktorá Kulebov status citovala, pripomenula, že Ukrajina má záujem získať od Nemecka riadené strely s plochou dráhou letu Taurus, ktoré majú dolet až 500 kilometrov, a o podobný zbraňový systém - taktické balistické rakety ATACMS - Kyjev žiada Spojené štáty.

Ukrajina potrebuje tieto zbrane na likvidáciu ruských základní a zásobovacích liniek ďaleko za frontom. Nemecká vláda sa však obáva, že dôjde aj k útokom na ruské územie, dodala DPA. Rozhlasová stanica Deutsche Welle v piatok informovala, že nemecký kancelár Olaf Scholz sa údajne snaží o zmeny v programovaní riadených striel Taurus, aby sa predišlo ukrajinským útokom na ruské územie. 

Ruská armáda odrazila útok 20 ukrajinských dronov

Ruská armáda v noci na dnes odrazila útok 20 ukrajinských dronov na objekty na Krymskom polostrove. Informovali o tom ruské spravodajské agentúry s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Systémy protivzdušnej obrany podľa ministerstva zostrelili 14 bezpilotných lietadiel, ďalších šesť dronov bolo zneškodnených elektronicky. "V dôsledku zmareného teroristického útoku nedošlo k žiadnym zraneniam ani škodám," cituje zo správy ministerstva agentúra Interfax.

V poslednom čase sú dronové útoky, explózie a následné požiare v Rusku na dennom poriadku. Podľa hodnotenia médií sú niektoré z týchto udalostí dielom ukrajinských síl. Ukrajina, ktorá sa už zhruba rok a pol bráni ruskej invázii, ale tvrdí, že na ruské územie neútočí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineVolodymyr Zelenksyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu