Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tisíce ľudí v Izraeli pokračovali v protestoch proti vládnej reforme súdnictva

Nepokoje v Izraeli
Nepokoje v Izraeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV – Tisíce Izraelčanov vyšli v sobotu do ulíc Tel Avivu, aby znova protestovali proti kontroverzným plánom vlády na reformu súdnictva, ktoré oponenti vnímajú ako ohrozenie demokracie.

Vláda predstavila balík návrhov reformy v januári, odkedy sa každý týždeň k demonštráciám pridávali desaťtisíce ľudí. Podľa AP ide o najväčšie protestné hnutie v dejinách krajiny. Centrom protestov je Tel Aviv, kde odporcovia zmien v justícii demonštrujú každú sobotu. "Nevzdáme sa, kým sa to nezlepší," kričali tentoraz. Izraelský parlament v júli prijal návrh zákona, ktorý obmedzuje možnosti najvyššieho súdu posudzovať niektoré rozhodnutia vlády. USA to označili za "poľutovaniahodný" krok a znova vyjadrili znepokojenie nad politickým chaosom v Izraeli.

Koaličná vláda premiéra Benjamina Netanjahua, v ktorej sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné židovské strany, tvrdí, že reformy sú potrebné na napravenie rovnováhy medzi zvolenými predstaviteľmi a súdnictvom. Oponenti však Netanjahuovi, ktorý sa pred súdom zodpovedá z obvinení z korupcie, vyčítajú konflikt záujmov. K navrhovaným zmenám patria aj väčšie právomoci vlády pri menovaní sudcov.

Viac o téme: ProtestyIzraelTel AvivReforma súdnictvaVládna reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu