Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po náleze nevybuchnutej bomby v poľskom meste Lublin evakuovali tisíce ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VARŠAVA - Vojenskí špecialisti zneškodnili v piatok nevybuchnutú bombu zrejme z čias druhej svetovej vojny, ktorá sa našla vo štvrtok na stavenisku v meste Lublin na východe Poľska. Nález bomby si vynútil evakuáciu asi 14.000 ľudí, informovala agentúra AP.

V záujme bezpečného prevozu bomby na miesto jej zneškodnenia boli cesty v danej oblasti uzavreté, dodala AP. Lublinská radnica neskôr verejnosť informovala, že bomba bola bezpečne zneškodnená a že evakuanti sa môžu vrátiť do svojich domovov. Vojenskí experti sa domnievajú, že šlo o leteckú bombu z druhej svetovej vojny, budú ju však ešte dôkladnejšie skúmať, uviedol hovorca lublinskej polície Kamil Golebiowski.

Asi 250 kilogramov vážiacu bombu našli vo štvrtok počas výkopových prác na novej bytovej štvrti v Lubline. Pred druhou svetovou vojnou sa na tomto mieste nachádzala továreň na lietadlá a letisko, takže táto oblasť sa počas vojny mohla stať cieľom útokov. Za nacistickej okupácie spomínaný areál slúžil ako väzenie a pracovný tábor. V istom období sa tam triedili aj veci zhabané Židom.

Viac o téme: BombaEvakuáciaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu