Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dráma počas výtupu na najnebezpečnejšiu horu sveta K2: Prvé slová známej horolezkyne o tragickej smrti!

Kristin Harilaová a Mohammad Hassan
Kristin Harilaová a Mohammad Hassan (Zdroj: Instagram/kristin.harila)

KÁTHMANDÚ - Nórska horolezkyňa Kristin Harilaová zdolala všetky osemtisícovky v rekordnom čase. Jej výkon však zatienila smrť na K2. Teraz sa vyjadrila k obvineniam, že nikto nepomohol padajúcemu horskému nosičovi.

Nepálec a Nórka zdolali všetkých 14 osemtisícoviek v rekordnom čase. Trvalo im to 92 dní, ako povedala pre nemeckú tlačovú agentúru hovorkyňa Guinessovej knihy rekordov (Guinness World Records). Tenjen Lama Sherpa a Kristin Harila dosiahli rekord pred dvoma týždňami. Naposledy vystúpili na horu K2 v Pakistane.

archívne video

Reinhold Messner vo Vysokých Tatrách: Som rád, že na olympiáde bude aj horolezectvo

Svojím horolezectvom prekonali predchádzajúci rekord Nepálčana Nirmala Purju z roku 2019, ktorý podľa Nepálskej asociácie horolezectva trval dvakrát dlhšie. "Bez pomoci pána Tenjena a ďalších šerpov, ktorí priložili ruku k dielu, by táto pozoruhodná misia nebola úspešná," povedala 37-ročná Harilaová. Druhým domovom sa pre nich stala himalájska krajina Nepál so svojimi osemtisícovými horami.

Čelí kritike

No výkon Nórky je na horolezeckej scéne kontroverzný. Vyskytla sa napríklad kritika, že rekord neurobila bez kyslíka vo fľašiach, ale s baleným kyslíkom, ako aj to, že vynaložila veľké logistické úsilie – napríklad pri približovaní sa helikoptérou do základného tábora – a že sa presúvala na trasách, ktoré už boli známe, ako informovala webová stránka „Alpin.de“.

„Kristin Harilaová dosiahla to, čo som za posledných pár týždňov považovala za nemožné,“ povedala Billi Bierlingová, riaditeľka kroniky „Himalájska databáza“. "Spôsob, akým Kristin a jej šerpovia šplhajú po vysokých horách, už nemá nič spoločné s alpinizmom alebo etikou klasického horolezeckého štýlu - ale zapadá do našej doby."

Kritika kvôli smrti na K2

Objavila sa aj kritika kvôli úmrtiu počas ich výstupu na K2. Pakistanský šerpa Mohammad Hassan (†27) spadol, desiatky extrémnych športovcov sa o umierajúceho nestarali, informoval nemecký kameraman Philip Flämig. Kristin Harilaová sa teraz k obvineniam vyjadrila.

Nórka prehovorila

Na sociálnej sieti na úvod napísala: „K tomu, čo sa stalo na K2, mám veľa čo povedať.“ Tragédia sa odohrala na jednom z najnebezpečnejších miest vrcholu K2 nazývanom Bottleneck. Harilaovej robili počas výstupu na horu spoločnosť kameraman Gabriel a Tenjen Lama Sherpa. Na vrchol začali vystupovať 26. júla okolo ôsmej večer.

„Videli sme pred sebou šesť ľudí. Muhammad Hassan bol v ďalšom tíme a mal číslo 2, Lama číslo 7, ja som mala v onom rade osmičku a Gabriel deviatku. Medzi nami boli ďalší šerpovia a horolezci, ktorí sa chceli dostať na vrchol. O 2:15 v noci sa to ale stalo,“ vysvetlila Harilaová v príspevku na sociálnej sieti.

„Nevidela som presne, čo sa stalo, ale Hassan zrazu spadol a zostal visieť medzi dvoma kotvami. Bol pripevnený k rovnakému lanu ako my.“ Ako ďalej píše, nevedela, čo sa mu stalo, či spadol, alebo mu pod nohomi povolil kus snehu. Navyše vyšlo najavo, že šerpa musel padať vyše päť metrov a mal holé brucho. To nebolo dobré, pretože mrzlo. Snažili sa kontaktovať Hassanovho kamaráta, ale ten sa k nemu už nemohol dostať.

Harilaová so spoločníkmi sa rozhodli, že šerpovi pomôžu. „Spoločnými silami sme Hassana otočili, aby nebol hore nohami. Tie mal vplyvom pádu škaredo skrútené. Gabriel mu dal svoj kyslík a snažil sa ho upokojiť, kým ho dostával do prirodzenej polohy. Muhammadov kamarát, ktorý mal číslo 1, medzitým prišiel k Lamovi, aby nám pomohol. Keď sme sa snažili Hassana dostať bližšie k chodníku, z ďalšej strany sa strhla lavína, kde sa nachádzal tím pre opravy. Dostali sme správu, že majú problémy. Rozhodli sme sa teda rozdeliť,“ píše Nórka na sociálnej sieti.

Jedna časť tímu zostala s Hassanom a druhá vrátane Nórky išla skontrolovať, čo sa stalo s opravárenským tímom a či mu netreba pomôcť. Vyšlo najavo, že sú všetci v poriadku. Medzitým Gabriel vytvoril systém, pomocou ktorého spolu s Hassanovým kamarátom mohli Hassana postupne ťahať hore.

„Potom, čo sa podarilo Gabrielovi s pomocou ďalších šerpov dostať Hassana na snehový výbežok, dal mu znova svoj kyslík. Dal mu tiež horúcu vodu, skrátka sa ho snažil zahriať, ako to len šlo. Takto to šlo snáď hodinu. Potom ale začal Gabrielovi dramaticky dochádzať kyslík." Bolo mu jasné, že pokiaľ chce výstup prežiť, musí si už kyslík nechať pre seba. Ostatní šerpovia s dostatočnými zásobami kyslíka už boli príliš ďaleko.

"Myslím, že Gabriel bol u Hassana takmer dve a pol hodiny, zatiaľ čo ich prekračovali ostatní horolezci. Potom už ale musel Gabriel Hassana opustiť, aby zachránil sám seba. Bolo to veľmi traumatizujúce," vysvetlila Harilaová.

Keď sa Nórka s Gabrielom stretla na vrchole K2, oznámil jej, že Hassan je síce živý, ale bolo jasné, že sa dole živý už nevráti. „Bolo to zdrvujúce,“ napísala Kristin.

Ako ďalej vysvetľuje, na znesenie človeka dole je potrebných šesť ľudí. Ale na Bottlenecku je veľmi úzky priestor, preto tam horolezci môžu ísť len po jednom za sebou. Hassana sa nedalo nijako zachrániť. Šerpa po sebe zanechal ženu a tri deti. Harilaová na konci srdcervúceho rozprávania ešte uviedla odkaz na zbierku pre rodinu mŕtveho šerpu. Založil ju rakúsky horolezec Wilhelm Steindl.

Viac o téme: SmrťHorolezkyňaŠerpaK2RekordKristin HarilaováMohammad Hassan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu