Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľsko rozmiestni v blízkosti hraníc s Bieloruskom 10-tisíc vojakov, oznámil minister obrany

(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

VARŠAVA - Poľsko rozmiestni v blízkosti hraníc s Bieloruskom približne 10.000 vojakov. Vo štvrtok to oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Informujeme podľa správ agentúry Reuters a spravodajskej televízie TVN24.

"Na hraniciach sa bude nachádzať zhruba 10.000 vojakov, z toho 4000 bude priamo podporovať pohraničnú stráž, 6000 ich bude v zálohe," povedal Blaszczak v rozhovore pre verejnoprávny Poľský rozhlas. "Presúvame armádu bližšie k hraniciam s Bieloruskom, aby sme odstrašili agresora, aby sa neodvážil nás napadnúť," dodal. Námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik v stredu avizoval, že Poľsko pošle na hranicu s Bieloruskom ďalších 2000 vojakov, pripomína Reuters.

Zo strany Bielorusko hrozí provokácia 

Poľsko nedávno varovalo, že hrozia provokácie zo strany Bieloruska a riziko predstavujú aj žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny, ktorí sa v súčasnosti v Bielorusku nachádzajú. Poľsko tiež v posledných mesiacoch zaznamenalo nárast počtu migrantov najmä z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažili prekročiť hranice. Podľa poľskej Pohraničnej stráže sa do krajiny z Bieloruska pokúsilo zatiaľ tento rok dostať 19.000 migrantov, pričom za celý rok 2022 to bolo 16.000 migrantov.

Viac o téme: HraniceVojaciPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu