Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Exilová opozičná líderka Cichanovská vyzvala ľudí v Bielorusku na odpor

Sviatlana Cichanovská
Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

VILNIUS - Bieloruská opozičná líderka žijúca v exile Sviatlana Cichanovská vyzvala v stredu na odpor proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v Bielorusku. Krajina si v ten deň pripomínala tretie výročie prezidentských volieb, ktoré sú všeobecne pokladané za zmanipulované. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Máme pred sebou dlhú cestu. Ale každý malý krok nás približuje k víťazstvu," povedala Cichanovská vo videoposolstve. "Bielorusko bude slobodná, nezávislá, demokratická krajina, hrdý člen rodiny európskych národov," dodala. V prezidentských voľbách 9. augusta 2020 sa Lukašenko vyhlásil za opätovného víťaza, čo spustilo v Bielorusku nevídané protesty. Mnohí za skutočnú víťazku prezidentských volieb v tejto bývalej sovietskej republike pokladajú opozičnú líderku Cichanovskú. Po voľbách ušla do exilu do Litvy, susednej členskej krajiny EÚ. Mnoho ďalších príslušníkov opozície je tiež v exile v tomto pobaltskom štáte alebo v Poľsku.

Lukašenko má podporu Ruska 

Cichanovská vo videu pripomenula aj osud "niekoľkých tisícov politických väzňov". Už šesť mesiacov nie sú žiadne náznaky, či žije jej väznená spolubojovníčka Marija Kalesnikavová. V čase po voľbách Lukašenka podporovala Moskva. Potom on poskytol územie svojej krajiny Rusku, ktoré odtiaľ spustilo vojnu proti Ukrajine. "Tento režim spravil z našej krajiny spoluvinníka vojnových zločinov Kremľa," uviedla Cichanovská.

Viac o téme: VýzvaOdporBieloruskoSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu