Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AKTUÁLNE Hrôzostrašné zábery! Dovolenkový raj sa zmenil na peklo: Úrady hlásia minimálne 36 mŕtvych

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Matthew Thayer/The Maui News via AP)

HONOLULU - Na najmenej 36 stúpol vo štvrtok počet obetí lesných požiarov v americkom štáte Havaj. Správu sme prevzali z agentúry AP odvolávajúcej sa na úrady havajského ostrova Maui. Starosta Maui Richard Bissen v noci na štvrtok informoval o šiestich obetiach s tým, že tento počet by sa ešte mohol zvýšiť.

Aktualizácia 18:50 Viceprezidentka Kamala Harrisová vo štvrtok ponúkla svoju podporu a modlitby obetiam lesných požiarov na Maui.

Aktualizácia 18:49 Hawaiian Airlines v stredu v tweete oznámili, že budú naďalej prevádzkovať lety na az Maui na urgentnú cestu až do piatka pre hostí do Honolulu za 19 dolárov.

Aktualizácia 16:54 Všetky povinné evakuácie boli na ostrove Big Island zrušené v stredu o 20.00 miestneho času (vo štvrtok o 2.00 SELČ). Najhoršie požiare sú na ostrove Maui. Na ostrove Big Island boli všetky cesty otvorené pre dopravu a núdzové evakuačné prístrešky boli uzavreté.

Aktualizácia 16:33 Starostka San Francisca London Breedová bola v čase vypuknutia požiarov na Maui na osobnej ceste, uviedol vo štvrtok jej úrad. Starostka opustila ostrov a teraz sa nachádza na Oahu na základe príkazu havajského guvernéra, ktorý vyzval návštevníkov, aby kvôli požiarom opustili ostrov. 

Aktualizácia 16:18 Úradníci na Havaji vo štvrtok varovali, že počet obetí, ktorých je už 36, by sa mohol zvýšiť, keďže požiare stále horia a tímy sa rozširujú, aby prehľadali spálené oblasti.

Aktualizácia 15:18 Letecké spoločnosti United a American Airlines vo štvrtok oznámili, že na ostrov Maui vysielajú lietadlá, aby evakuovali cestujúcich, ktorých cestovné plány narušili lesné požiare na ostrove.

Aktualizácia 15:05 V utorok boli vydané varovania pred silným vetrom a možnosťou extrémneho požiaru, ale nebolo možné predpovedať, kde požiare vzplanú, uviedol vo štvrtok Adam Weintraub, riaditeľ havajskej agentúry pre riadenie krízových situácií.

Aktualizácia 14:21 Na ostrove Maui sú naďalej aktívne tri požiare v Lahaine, Pulehu a Upcountry, uviedol okres Maui. Hasičský zbor Maui informoval, že pri týchto troch požiaroch nedošlo k "žiadnym významným zmenám" a nie sú vyhlásené žiadne nové evakuácie. 

Aktualizácia 12:46 Po hromadnej evakuácii obyvateľov a turistov zostalo na Maui cez noc v prístreškoch asi 2100 ľudí, potvrdil okres Maui. Uvádza na svojom webe nbcnews.com.

Aktualizácia 12:22 Varovanie pred silným vetrom na Havaji bolo zrušené vo štvrtok skoro ráno, keď sa následky hurikánu Dora začínajú zmierňovať.

Aktualizácia 11:31 Lesné požiare poháňa silný vietor. Zničili veľkú časť historického mesta Lahaina, uvádza nbcnews.com.

Aktualizácia 11:17 Hasiči bojujú s požiarmi najmä v turistami vyhľadávanej severozápadnej časti Maui. Hasenie plameňov komplikoval silný vietor s rýchlosťou okolo 100 kilometrov za hodinu, za ktorý podľa americkej meteorologickej služby čiastočne môže hurikán Dora, ktorý prechádza južne od Havajských ostrovov.

Aktualizácia 10:58 Na boj o potlačenie divokých požiarov planúcich na Maui sa doteraz spotrebovalo viac ako 150 000 galónov vody, uviedol na tlačovej konferencii vo štvrtok večer generálmajor Kenneth Hara, ktorý vedie vojenskú reakciu. Uvádza na svojom webe nbcnews.com.

AKTUÁLNE Hrôzostrašné zábery! Dovolenkový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Matthew Thayer/The Maui News)

Aktualizácia 10:31 Podľa najnovších informácií nbcnews.com stúpol počet obetí na 36. Mŕtve telá záchranári našli pri hasení požiatu.

Aktualizácia 10:05 Z ostrova kvôli požiarom, ktoré sa rýchlo šíria evakuovali už viac ako 11-tisíc obyvateľov.

AKTUÁLNE Hrôzostrašné zábery! Dovolenkový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Matthew Thayer/The Maui News)

Hasiči bojujú s požiarmi najmä v turistami vyhľadávanej severozápadnej časti Maui. Hasenie plameňov komplikoval silný vietor s rýchlosťou okolo 100 kilometrov za hodinu, za ktorý podľa americkej meteorologickej služby čiastočne môže hurikán Dora, ktorý prechádza južne od Havajských ostrovov.

Námestníčka havajského guvernéra Sylvia Lukeová vyhlásila v oblasti núdzový stav a pre televíziu CNN povedala, že nemocnice na ostrove Maui "sú preplnené pacientmi, ktorí utrpeli popáleniny alebo sa nadýchali dymu". Nefunguje podľa nej ani telefonické spojenie.

AKTUÁLNE Hrôzostrašné zábery! Dovolenkový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Matthew Thayer/The Maui News via AP)

Pri hasení nemohli pomáhať vrtuľníky

Plamene najviac poškodili mesto Lahaina na severozápadnom pobreží Maui. Požiar si vyžiadal evakuáciu stoviek miestnych obyvateľov. Americká pobrežná stráž uviedla, že sa jej podarilo zachrániť 12 ľudí, ktorí v strachu pred rýchlo sa šíriacimi plameňmi skočili do oceánu. Z dôvodu silného vetra nemohli pri hasení pomáhať vrtuľníky a náročnú situáciu hasičom komplikovali aj popadané stromy, ktoré zablokovali cesty, priblížili tamojšie úrady. Firma Hawaiian Electric v utorok večer uviedla, že bez elektriny bolo približne 13.000 jej zákazníkov. Výpadky elektriny zasiahli tiež ostrov Oahu, kde sa nachádza havajská metropola Honolulu.

AKTUÁLNE Hrôzostrašné zábery! Dovolenkový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Matthew Thayer/The Maui News via AP)

Viac o téme: ObeteLesný požiarHavaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu