Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dobrá správa? Hurikán Hilary smerujúci na Mexiko a Kaliforniu zoslabol

 Hurikán Hilary
Hurikán Hilary (Zdroj: TASR/AP/NOAA)

CABO SAN LUCAS - Tichomorský hurikán Hilary smerujúci k mexickému polostrovu Baja California a americkému štátu Kalifornia zoslabol a aktuálne dosahuje silu prvej z piatich kategórií. Napriek tomu bude v najbližších hodinách spôsobovať v severozápadnom Mexiku veľmi silné dažde, oznámila mexická meteorologická služba SMN v sobotu miestneho času. Informujú agentúry DPA a AP.

Podľa predpovede SMN prejde tropická cyklóna nad pevninu po prvý raz v oblasti mysu Punta Eugenia na polostrove Baja California v nedeľu v skorých ranných hodinách miestneho času. Druhýkrát by k tomu malo dôjsť pri obci San Quintín neskôr v priebehu dňa.

archívne video Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko!

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

Mexické médiá už informovali o prvej obeti hurikánu. Podľa novín El Universal zomrel muž, ktorého vozidlo strhol prúd vody. Pohotovostným zložkám sa podarilo zachrániť ďalších štyroch ľudí. Americkí meteorológovia uviedli, že Hilary sa podľa očakávaní stane prvou tropickou búrkou, ktorá zasiahla južnú Kaliforniu za 84 rokov. Očakávajú sa náhle záplavy, zosuvy pôdy, izolované tornáda, silný vietor a výpadky elektriny.

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil pre veľké časti juhu svojho štátu stav núdze. Meteorologická služba USA varovala pred "životunebezpečnými a katastrofálnymi záplavami". Silné dažde predpovedá na nedeľu aj v štáte Nevada a častiach štátu Arizona. Zrážky môžu miestami dosiahnuť množstvo presahujúce priemerné ročné úhrny.

Viac o téme: OslabenieKaliforniaMexikoHurikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu