Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľsko pošle na hranicu s Bieloruskom posily, ďalších 2-tisíc vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľsko pošle ďalších 2000 vojakov na hranicu s Bieloruskom, kde posilnia pohraničnú stráž. V stredu to pre tlačovú agentúru PAP uviedol námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik.

Wasik dodal, že rozhodnutie poslať vojakov padlo počas diskusií na zasadnutí výboru Rady ministrov pre národnú bezpečnosť a obranu. Vyslanie oznámili po množiacich sa prejavoch agresie voči poľským bezpečnostným silám, podnikaným z Bieloruska. Silnejú tiež obavy, že bieloruské úrady sa znovu pokúsia pretlačiť migrantov cez hranicu, ako to urobili počas migračnej krízy v roku 2021, keď sa násilím snažili do Poľska dostať stovky ľudí. Teraz sa na poľsko-bieloruskej hranici nachádza približne 2000 vojakov, ktorí pomáhajú stovkám policajtov a príslušníkov Pohraničnej stráže.

Tlak v niektorých oblastiach narastá 

Veliteľ poľskej Pohraničnej stráže pôvodne žiadal ďalších 1000 vojakov, ale minister obrany Mariusz Blasczak a bezpečnostný výbor sa rozhodli tento počet zdvojnásobiť, priblížil Wasik. Podľa námestníka ministra vojaci dorazia na hranicu do dvoch týždňov, aby pomohli Pohraničnej stráži v Podleskom a Lubelskom vojvodstve. Podľa Wasika tlak v poľsko-bieloruskej pohraničnej oblasti narastá, ale nie je porovnateľný s tlakom spred dvoch rokov. Poznamenal, že všetky pokusy o ilegálne prekročenie hranice sú organizované a pripravované bieloruskými službami. Táto činnosť má destabilizovať región.

Hrozia provokácie zo strany Bieloruska

"Keby bola na druhej strane skutočná pohraničná stráž, a nie prevádzačská služba, tieto pokusy o prekročenie (hranice) by vôbec neexistovali," dodal Wasik. Poľsko nedávno varovalo, že hrozia provokácie zo strany Bieloruska a riziko predstavuje aj ruská žoldnierska spoločnosť Vagnerova skupina, ktorá sa v súčasnosti v Bielorusku nachádza, píše agentúra AFP. Podľa poľskej Pohraničnej stráže sa do Poľska z Bieloruska pokúsilo zatiaľ tento rok dostať 19.000 migrantov, pričom za celý rok 2022 to bolo 16.000 migrantov. Len minulý mesiac sa snažilo prekonať túto hranicu vyše 4000 migrantov.

Viac o téme: HraniceVojaciPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu