Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poľsko chce poznať názor občanov na zachovanie bariéry na hraniciach s Bieloruskom: Bude referendum

Poľská hranica s Bieloruskom
Poľská hranica s Bieloruskom (Zdroj: TASR/AP Photo/Michal Dyjuk, File))

VARŠAVA - Poľsko umožní svojim občanom v referende vyjadriť názor na zachovanie bariéry na hraniciach s Bieloruskom, informoval v pondelok na sociálnych sieťach minister obrany Mariusz Blaszczak. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Referendum sa uskutoční 15. októbra, v deň parlamentných volieb. Voliči budú odpovedať na otázku, či sú za "odstránenie bariéry na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom", napísal Blaszczak. Hoci plot v čase výstavby kritizovali opoziční politici, v súčasnosti, keď je Bielorusko blízkym spojencom Ruska, už nikto proti plotu výrazne nevystupuje.

Archívne video: Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Nedávno začali v Poľsku silnieť obavy z aktivít ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku a z narastajúceho počtu migrantov z krízových regiónov sveta, ktorí sa pokúšajú dostať do Európskej únie z Bieloruska. Poľsko vlani zabezpečilo pozemné úseky 418 kilometrov dlhej hranice s Bieloruskom výstavbou 5,5 metra vysokého plota.

Napriek tomu, že poľská opozícia plot podporuje, referendum vníma ako volebnú taktiku vládnucej strany Právo a spravodlivosti (PiS). PiS totiž čelí kritike pre vysokú infláciu, prísne interrupčné zákony a rôzne korupčné škandály. V októbri sa budú konať aj referendá o troch ďalších témach, dôležitých pre PiS: azylová politika EÚ, zvýšenie dôchodkového veku a privatizácia štátom vlastnených podnikov.

Viac o téme: ReferendumHranice15. októberPoľskoBieloruskoNázor občanovZachovanie bariéry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu