Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po náleze bomby v Düsseldorfe museli evakuovať 13-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DÜSSELDORF - Zhruba 13.000 ľudí dostalo nariadenie dočasne opustiť svoje domovy v meste Düsseldorf v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko na západe Nemecka po tom, čo tam objavili bombu pochádzajúcu z čias druhej svetovej vojny, oznámil v pondelok miestny hasičský zbor. Informuje agentúra AFP.

Približne jednu tonu vážiacu bombu americkej výroby objavili počas prác v lokalite neďaleko tamojšej zoologickej záhrady, spresnili hasiči. Povrch v nemeckých mestách je aj 78 rokov po skončení druhej svetovej vojny plný nevybuchnutej munície, ktorú pravidelne objavujú najmä počas stavebných prác, pripomína AFP.

Bomba vážiaca viac ako tonu

V roku 2017 si napríklad nález bomby vážiacej takmer jeden a pol tony vo Frankfurte nad Mohanom vynútil evakuáciu až 65.000 ľudí. V decembri 2021 explodovala bomba pochádzajúca z čias druhej svetovej vojny na stavenisku blízko stanice v bavorskej metropole Mníchov. Zranenia vtedy utrpeli štyria ľudia a došlo aj k narušeniu železničnej dopravy.

Bombu zneškodnili: Tisícky ľudí sa mohli vrátiť domov

 
Zhruba 13.000 ľudí sa mohlo bezpečne vrátiť do svojich domovov v meste Düsseldorf na západe Nemecka po tom, čo tam v utorkových skorých ranných hodinách úspešne zneškodnili bombu pochádzajúcu z čias druhej svetovej vojny, oznámili miestne úrady. Informuje agentúra DPA.
 
Obyvateľov evakuovali v okruhu 500 metrov od nálezu bomby americkej výroby, ktorú objavili pri stavebných prácach neďaleko zoologickej záhrady v Düsseldorfe. Evakuované osoby previezli do dočasného ubytovania, zriadeného v školách mimo zóny ohrozenia.
 

Odvolané dopravné obmedzenia

 
Úspešné zneškodnenie viac než 500-kilogramovej bomby oznámil tím pyrotechnikov o 02.45 h SELČ nadránom. Polícia následne odvolala aj obmedzenia v autobusovej a železničnej doprave v dotknutej časti Düsseldorfu, hlavného mesta spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, píše DPA.
      
Viac o téme: BombaNemeckoEvakucia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu